خالکوبی : همه آنچه لازم است بدانید

امروزه خالکوبی به یک ترند جهانی تبدیل شده است. بیشترین شیوع آن در بین بزرگسالان کمتر از 40 سال و در اروپا و آمریکا است. متناسب با این شیوع رو به افزایش، نگرانی ها در مورد ایمنی آن و تأثیرات احتمالی بر سلامت عمومی سبب شده است برخی کشورها خصوصا در اروپا محدودیت های قانونی بیشتری در خصوص مواد شیمیایی مورد استفاده در جوهرهای تاتو اعمال کنند.

مواد تشکیل دهنده جوهرهای خالکوبی

مرد جوانی در حال خالکوبی / تاتو دست جوانی دیگر
  • جوهرهای تاتو از رنگدانه های رقیق شده در مایع حامل تشکیل شده اند که ممکن است تا 100 ماده شیمیای در ساخت آنها به کار رفته باشد. بر خلاف داروها و لوازم آرایشی، آزمایش ایمنی برای استفاده آنها در انسان یا حیوانات قبل از معرفی به بازار انجام نمی شود.
  • حدود 10 تا 40 درصد از حجم جوهر، بخش رنگدانه است که بسته به رنگ، از ترکیبی از رنگدانه های معدنی (عمدتا رنگ های صنعتی) و یا رنگدانه های آلی (مانند رنگدانه های آزو) است.
  • 60 تا 90 درصد باقیمانده از حجم جوهر، مایع حامل یا بخش حلال است. عمدتاً از حلال ها (مانند آب یا الکل)، پخش کننده ها، نرم کننده ها و سایر مواد کمکی، افزودنی ها و آلاینده ها تشکیل شده است.
  • تجزیه و تحلیل شیمیایی جوهرهای خالکوبی به طور مداوم موادی را شناسایی می کنند که توسط برنامه مونوگراف های بنیاد جهانی پژوهش های سرطان (IARC) به عنوان مواد سرطان زا (گروه 1)، احتمالا سرطان زا (گروه 2A) یا احتمالاً سرطان زا (گروه 2B) برای انسان طبقه بندی شده اند.

فراهمی زیستی، جوهرهای خالکوبی

به درصد قابلیت جذب یک ماده خوراکی، دارو یا سم در گردش خون بدن، فراهمی زیستی گفته می شود.

جذب جوهرهای تاتو را می توان به دو مرحله تقسیم کرد که مربوط به بخش حلال و قسمت رنگدانه جوهرها است.

  • در طی فرآیند خالکوبی، جوهر خالکوبی از طریق تماس با رگ های خونی آسیب دیده اطراف محل خالکوبی و عروق لنفاوی به طور مستقیم جذب بدن می شود. جذب بخش حلال منجر به فراهمی زیستی سریع مقادیر زیادی از مواد تشکیل دهنده آن حلال و در نتیجه متابولیسم فوری آنها می شود. مدت زمان، فراهمی زیستی و حداکثر غلظت این فرآیند به طور دقیق مشخص نیست، اما انتظار می‌رود بسته به ماده، حداکثر 24 ساعت پس از خالکوبی رخ دهد. این فرایند ممکن است منجر به آسیب طولانی مدت شود مثلا منجر به جهش های غیرقابل برگشت DNA شود.
  • با گذشت زمان و محو شدن خالکوبی در اثر نور، 60 تا 90 درصد از قسمت رنگدانه از پوست به غدد لنفاوی و به سایر اندام ها منتقل می شود. میزان انتقال رنگدانه جوهر تاتو به سایر اندام ها از طریق سیستم لنفاوی یا خون هنوز نامشخص است.

    با این حال، اولین شواهد از مطالعات روی حیوانات نشان می دهد که پس از تزریق زیر جلدی جوهرهای خالکوبی، رنگدانه های رنگی که از قسمت رنگدانه جوهر منشا می گیرند در اندام های مختلف شناسایی شده اند. دی اکسید تیتانیوم در کبد، طحال و ریه ها و ذرات قرمز و سیاه جوهر تاتو در کبد یافت شد.

نحوه انجام تاتو

تاتو یک علامت یا طرح دائمی است که با جوهر روی پوست ایجاد می شود. معمولاً یک هنرمند تاتوکار از یک ماشین دستی استفاده می کند که بسیار شبیه به چرخ خیاطی عمل می کند. این دستگاه دارای سوزن هایی است که پوست را بارها سوراخ می کند. با هر بار سوراخ کردن، سوزن ها قطرات ریز جوهر را وارد لایه بالایی پوست می کنند. خالکوبی باعث خونریزی و درد می شود به همین دلیل از بی حس کننده استفاده می شود.

خطرات خالکوبی

فرآیند خالکوبی باعث شکستن پوست می شود که ممکن است منجر به عفونت های پوستی و سایر مشکلات مرتبطت با سلامتی شود.

1- عکس العمل های آلرژیک

جوهر خالکوبی می تواند باعث واکنش های آلرژیک پوستی مانند بثورات خارش دار در محل تاتو شود. این واکنش ممکن است حتی سال ها بعد از انجام خالکوبی بیفتد. جوهر قرمز نسبت به سایر جوهرها بیشتر مستعد ایجاد واکنش‌های آلرژیک است.

علائم واکنش آلرژیک عبارتند از:

  • سرخی
  • تورم
  • راش یا کهیر
  • تاول
  • خارش

اگرچه بسیاری از واکنش‌های آلرژیک بلافاصله پس از انجام خالکوبی رخ می‌دهند اما ممکن است این علائم هفته‌ها یا سال‌ها پس از آن نیز ایجاد شوند.

2- عفونت های پوستی

عفونت ممکن است به دلیل جوهر آلوده یا تجهیزاتی باشد که به درستی استریل نشده است. انجام خالکوبی در مکانی که موارد ایمنی به خوبی رعایت نمی شود خطر ابتلا به عفونت پوست را افزایش می دهد.

علائم عفونت پوستی عبارتند از:

  • تورم
  • سرخی
  • خارش
  • درد
  • زخم های باز
  • تب
  • لرز

اگر این علائم را تجربه کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

3- سایر مشکلات پوستی

گاهی اوقات ممکن است نواحی اطراف جوهر خالکوبی ملتهب شوند که به آن « گرانولوم » می گویند.

گرانولوم توموری است که از جوانه‌های گوشتی تشکیل شده و یک علامت التهابی است که در بسیاری از بیماری‌ها به دلیل تحریک مزمن دستگاه ایمنی ایجاد می شود.

علاوه براین ممکن است منجر به کلوئید شود. کلوئیدها نواحی برجسته ای هستند که در اثر رشد بیش از حد بافت اِسکار (زخم) ایجاد می شوند.

4- بیماری های قابل انتقال از طریق خون

اگر تجهیزاتی که برای تاتو استفاده می شود به خوبی استریل نشوند و آلوده به خون باشند و خون روی آن ها آلوده باشد می تواند عامل ابتلا به بیماری های قابل انتقال از طریق خون شوند. بیماری هایی از قبیل استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین، هپاتیت B و هپاتیت C، ایدز (HIV مثبت).

برای کاهش خطرانتقال حتما قبل از انجام خالکوبی واکسن هپاتیت B بزنید.

5-واکنش های پوستی به ام آر آی (MRI)

به ندرت ممکن است تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) باعث درد یا سوزش در ناحیه خالکوبی شود. اما احتمال اینکه پوست نواحی تاتو شده تحت تأثیر قرار بگیرد و بثورات قرمز و ملتهب ایجاد شود وجود دارد. گاهی اوقات، خالکوبی ممکن است باعث کاهش کیفیت تصویر MRI شود.

احتمال داده می شود که تاتوهایی که با جوهر قرمز انجام می شوند نسبت به MRI واکنش بیشتری نشان دهند.

آیا خالکوبی باعث سرطان یا افزایش احتمال ابتلا به سرطان می شود؟

اگرچه محققان سال‌هاست که در مورد ارتباط احتمالی بین خالکوبی و سرطان بررسی و مطالعه انجام می دهند اما تا کنون هیچ ارتباط مستقیمی میان تاتو و سرطان پیدا نکرده اند. هیچ مدرک مشخصی نیز وجود ندارد که خالکوبی باعث پیشرفت سرطان پوست می شود.

آیا جوهر تاتو می تواند باعث سرطان شود؟

انجام خالکوبی به تنهایی نمی تواند باعث سرطان پوست شود، اما ممکن است برخی از مواد تشکیل دهنده جوهرهایی که برای تاتو استفاده می شوند سرطان زا باشند (یعنی پتانسیل ایجاد سرطان داشته باشند).

برخی از جوهرهای خالکوبی حاوی ماده ای به نام آزو هستند که در رنگ آمیزی خودرو نیز استفاده می شود. جوهر قرمز نیز برای دهه‌ها مورد مطالعه قرار گرفته است، تحقیقات قبلی نشان می‌دهد که خطر ابتلا به سرطان کبد در موش‌هایی که در معرض رنگدانه‌های آزو قرمز قرار گرفته‌اند، افزایش می‌یابد.

جوهرهای سیاه نیز خطر ناک به شمار می روند. مطالعه ای در سال 2016 نشان داد که 83 درصد از جوهرهای سیاه آزمایش شده حاوی ماده سرطان‌زایی به نام هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای (PAHs) هستند.

در حال حاظر جوهرهایی که برای تاتو استفاده می شوند نسبت به قبل ایمن تر هستند، با این حال هنوز مهم است افرادی که می خواهند خالکوبی انجام دهند از مواد تشکیل دهنده جوهر و شرکت تولیدکننده اطمینان حاصل کنند.

مراقبت از خالکوبی

اکثر خالکوبی ها حدود دو هفته طول می کشد تا بهبود یابند. برای جلوگیری از عفونت و تسریع روند بهبودی:

  • پوست خالکوبی شده را تمیز نگه دارید. ناحیه خالکوبی شده را دو بار در روز با آب و صابون و حتی الامکان بدون لمس ناحیه تاتو شده بشویید. هنگام دوش گرفتن، از جریان مستقیم آب روی پوستی که به تازگی خالکوبی شده است خودداری کنید. ناحیه را خشک کنید و آن را مالش ندهید.
  • از مرطوب کننده استفاده کنید. چند بار در روز از یک مرطوب کننده ملایم روی پوست خالکوبی شده استفاده کنید.
  • از قرار گرفتن در معرض آفتاب خودداری کنید. ناحیه خالکوبی شده را تا زمان بهبودی از نور خورشید دور نگه دارید.
  • تا زمان کامل بهبودی از شنا و حضور استخرها، جکوزی ها، رودخانه ها، دریاچه ها و دوری کنید.
  • در طول دوره بهبودی لباس مناسب و راحت که با پوست تماس ندارد، بپوشید.
  • بسته به نوع خالکوبی و بزرگی آن، ممکن است لازم باشد موارد دیگری را نیز رعایت کنید. از تاتوکار خود بخواهید شما را در این زمینه راهنمایی کند.
  • اگر فکر می کنید خالکوبی شما عفونی شده باشد یا نگران این هستید کهبخوبی روند بهبودی را طی نمی کند حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
  • اگر خالکوبی شما آنطور که انتظار داشتید نیست و قصد پاک کردن آن را دارید، با یک متخصص پوست در مورد گزینه ها موجود مشورت کنید. فرآیند پاک کردن معمولاً چندین جلسه طول می کشد. در نظر داشته باشید که حذف کامل برخی از خالکوبی ها ممکن نیست و جای زخم برخی نیز باقی خواهد ماند.
  • قبل از انجام خالکوبی، حتما لازم است پوست تان توسط یک متخصص پوست مورد معاینه قرار بگیرد. به خصوص اگر پوست ناحیه ای که می خواهید تاتو کنید خال یا سایر زائده های پوستی دارد. در برخی موارد، خالکوبی می تواند مشکلات پوستی ای را بپوشاند، که می تواند تشخیص سرطان های احتمالی پوست را دشوار کند. هرگز روی خال ها خالکوبی نکنید.

تا زمان نگارش این مقاله (ژوئن 2024 ) هیچ جوهر خالکوبی توسط سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA)  مورد تأیید قرار نگرفته است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا