فواید اثبات شده زنجبیل برای سلامتی
- 11 فایده زنجبیل
- 1. حاوی جینجرول است که خواص دارویی قدرتمندی دارد
- 2. به درمان بسیاری از اشکال حالت تهوع، به ویژه حالت تهوع صبحگاهی کمک می کند
- 3. به کاهش وزن کمک میکند
- 4. به درمان آرتروز کمک میکند
- 5. قند خون را به شدت کاهش و عوامل خطر بیماری قلبی را بهبود می بخشد
- 6. به درمان سوء هاضمه مزمن کمک میکند
- 7. درد قاعدگی را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد
- 8. به کاهش سطح کلسترول کمک میکند
- 9. می تواند به پیشگیری از سرطان کمک کند
- 10. میتواند عملکرد مغز را بهبود بخشیده و در برابر بیماری آلزایمر محافظت کند
- 11. میتواند به مبارزه با عفونت ها کمک کند
- عوارض جانبی زنجبیل
- کسانی که نباید زنجبیل مصرف کنند
- چگونه زنجبیل را به رژیم غذایی خود اضافه کنیم
- 11 فایده زنجبیل
- عوارض جانبی زنجبیل
- چگونه زنجبیل را به رژیم غذایی خود اضافه کنیم
زنجبیل یکی از سالمترین و خوشمزه ترین ادویه ها است. این گیاه متعلق به خانواده زنجبیلیان است و با زردچوبه، هل و گالنگال ارتباط نزدیکی دارد. از گیاهی گلدار تهیه میشود که منشأ آن در جنوب شرقی آسیا است. گنجاندن آن در رژیم غذایی میتواند فواید زیادی برای سلامت جسمی و روانی داشته باشد.

ریزوم قسمت زیرزمینی ساقه است که معمولاً به عنوان ادویه استفاده می شود. به ریشه آن اصطلاحاً زنجبیل می گویند. این خوراکی طبیعی را میتوان به صورت تازه، خشک، پودر شده یا به عنوان روغن استفاده کرد. این یک ماده بسیار رایج در دستور العمل ها است و گاهی به غذاهای فرآوری شده و لوازم آرایشی نیز اضافه میشود.
در ادامه با فواید زنجبیل که توسط تحقیقات علمی تأیید شده است، بیشتر آشنا میشویم.
11 فایده زنجبیل
1. حاوی جینجرول است که خواص دارویی قدرتمندی دارد
این خوراکی طبیعی پیشینه بسیار طولانی در اشکال مختلف طب سنتی و جایگزین دارد. معمولا برای کمک به هضم غذا، کاهش حالت تهوع و کمک به مبارزه با آنفولانزا و سرماخوردگی استفاده می شود.
عطر و طعم منحصر به فرد آن از روغن های طبیعی آن می آید که مهمترین آن جینجرول است. جینجرول اصلی ترین ترکیب فعال زیستی زنجبیل است که مسئول بسیاری از خواص دارویی این خوراکی طبیعی است.
شواهد تحقیقاتی نشان میدهد که جینجرول دارای اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قوی است. به عنوان مثال استرس اکسیداتیو که در نتیجه وجود مقدار بیش از حد رادیکال های آزاد در بدن است را کاهش میدهد.
2. به درمان بسیاری از اشکال حالت تهوع، به ویژه حالت تهوع صبحگاهی کمک می کند
زنجبیل در درمان حالت تهوع بسیار مؤثر است. به تسکین حالت تهوع و استفراغ در افرادی که جراحی یا شیمی درمانی کرده اند، کمک میکند. با این حال، در درمان حالت تهوع بارداری، مانند حالت تهوع صبحگاهی، مؤثرتر است اما هیچ تأثیری بر اپیزودهای استفراغ ندارد.
اگر چه مصرف این خوراکی طبیعی بی خطر در نظر گرفته میشود اما اگر باردار هستید، قبل از مصرف مقادیر زیاد آن حتما با پزشک مشورت کنید. توصیه میشود:
- زنان بارداری که نزدیک به زایمان هستند یا سابقه سقط جنین داشته اند از مصرف زنجبیل اجتناب کنند.
- زنانی که سابقه خونریزی واژینال و اختلالات لخته شدن خون نیز دارند نباید زنجبیل مصرف کنند.
3. به کاهش وزن کمک میکند
بر اساس مطالعات انجام شده بر روی انسان و حیوان، زنجبیل میتواند در کاهش وزن نقش داشته باشد.
بررسی مطالعات انجام شده در سال 2019 نشان میدهند که مکمل زنجبیل به طور قابل توجهی وزن بدن، نسبت دور کمر به باسن و نسبت باسن را در افراد دارای اضافه وزن یا چاقی کاهش میدهد. مطالعه دیگری در سال 2016 روی 80 زن چاق نشان داد که زنجبیل میتواند به کاهش شاخص توده بدن (BMI) و سطح انسولین خون کمک کند. سطح بالای انسولین خون با چاقی مرتبط است.
تأثیر زنجبیل در کاهش وزن احتمالا به دلیل نقش آن در افزایش سوزاندن کالری یا کاهش التهاب است.
4. به درمان آرتروز کمک میکند
استئوآرتریت (OA) یک مشکل شایع سلامتی است که به معنای تخریب مفاصل بدن است و منجر به علائمی مانند درد مفاصل و سفتی میشود.
بررسی مطالعات نشان میدهد، افرادی که از زنجبیل برای درمان استئوآرتریت استفاده میکردند، کاهش قابل توجهی در درد و ناتوانی مشاهده کردند.
مطالعه دیگری در سال 2011 نشان داد که ترکیبی از زنجبیل، بنه، دارچین و روغن کنجد موضعی میتواند به کاهش درد و سفتی در افراد مبتلا به استئوآرتریت زانو کمک کند.
5. قند خون را به شدت کاهش و عوامل خطر بیماری قلبی را بهبود می بخشد
این حوزه تحقیقاتی نسبتا جدید است. در مطالعه ای در سال 2015 روی 41 شرکت کننده مبتلا به دیابت نوع 2، مصرف 2 گرم پودر زنجبیل در روز قند خون ناشتا را تا 12 درصد کاهش داد. همچنین به طور چشمگیری هموگلوبین A1c را که یک نشانگر برای سطوح طولانی مدت قند خون است، بهبود بخشید. هموگلوبین A1c طی یک دوره 12 هفته ای 10 درصد کاهش یافت.
همچنین کاهش 28 درصدی در نسبت آپولیپوپروتئین B/A و کاهش 23 درصدی در مالون دی آلدئید (MDA)، که محصول جانبی استرس اکسیداتیو است، دیده شد. نسبت بالای آپولیپوپروتئین B/A و سطوح بالای MDA هر دو از فاکتورهای خطر اصلی بیماری قلبی هستند.
6. به درمان سوء هاضمه مزمن کمک میکند
سوء هاضمه مزمن با درد و ناراحتی مکرر در قسمت فوقانی معده برزو می کند. تأخیر در تخلیه معده عامل اصلی سوء هاضمه است. جالب است که زنجبیل تخلیه معده را تسریع می کند.
7. درد قاعدگی را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد
دیسمنوره دردی است که در طول چرخه قاعدگی احساس میشود. یکی از کاربردهای سنتی زنجبیل برای تسکین درد از جمله درد قاعدگی است. در مطالعه ای در سال 2009، برای 150 زن تجویز شد که زنجبیل یا یک داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID) را در 3 روز اول دوره قاعدگی خود مصرف کنند.
سه گروه چهار دوز روزانه پودر زنجبیل (250 میلیگرم)، مفنامیک اسید (250 میلیگرم) یا ایبوپروفن (400 میلیگرم) دریافت کردند. نتایج نشان داد که زنجبیل دو برابر داروهای غیراستروئیدی درد را کاهش می دهد.
8. به کاهش سطح کلسترول کمک میکند
سطوح بالای کلسترول LDL با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط است. غذاهایی که میخورید میتوانند تأثیر زیادی بر سطح LDL داشته باشند.
در یک مطالعه در سال 2018 روی 60 فرد مبتلا به هیپرلیپیدمی، 30 نفری که روزانه 5 گرم پودر زنجبیل دریافت کردند، شاهد کاهش 4/17 درصدی کلسترول LDL (کلسترول بد) در طی یک دوره 3 ماهه بودند.
نتایج تحقیقات نشان داده است که عصاره زنجبیل کلسترول LDL را به اندازه داروی کاهش دهنده کلسترول آتورواستاتین کاهش میدهد.
9. می تواند به پیشگیری از سرطان کمک کند
زنجبیل به عنوان یک درمان جایگزین برای انواع مختلفی از سرطان مورد مطالعه قرار گرفته است. خواص ضد سرطانی آن به جینجرول نسبت داده می شود که به مقدار زیادی در زنجبیل خام یافت میشود.
10. میتواند عملکرد مغز را بهبود بخشیده و در برابر بیماری آلزایمر محافظت کند
استرس اکسیداتیو و التهاب مزمن از عوامل کلیدی بیماری آلزایمر و زوال شناختی مرتبط با سن به شمار میروند و میتواند روند پیری را تسریع کنند.
برخی از مطالعات حیوانی نشان میدهد که آنتی اکسیدان ها و ترکیبات زیست فعال موجود در زنجبیل می توانند پاسخ های التهابی را که در مغز رخ میدهد، مهار کنند. علاوه براین شواهدی وجود دارد که نشان میدهد زنجبیل میتواند به طور مستقیم به تقویت عملکرد مغز کمک کند.
11. میتواند به مبارزه با عفونت ها کمک کند
جینجرول میتواند به کاهش خطر عفونت کمک کند. در واقع، عصاره زنجبیل میتواند رشد بسیاری از انواع مختلف باکتری را مهار کند. طبق یک مطالعه در سال 2008، این عصاره زنجبیل در درمان باکتریهای دهان مرتبط با التهاب لثه و پریودنتیت که هر دو از بیماریهای التهابی لثه هستند، بسیار مؤثر است. همچنین زنجبیل تازه میتواند در برابر ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) که یکی از علل شایع عفونتهای تنفسی است نیز مؤثر باشد.
عوارض جانبی زنجبیل
مهم است که قبل از شروع مصرف هر مکمل غذایی با یک پزشک مشورت کنید. لازم است به خاطر داشته باشید که علیرغم فواید بسیار زنجبیل برای سلامتی، هیچ مقدار جادویی وجود ندارد که التهاب را به کلی درمان یا درد را کاملا تسکین دهد. مکمل های با دوز بالا میتوانند خود باعث تهوع و رفلاکس معده شوند و با داروهای رقیق کننده خون تداخل داشته باشد.
به گفته مرکز ملی طب مکمل و جایگزین ایالات متحده، سایر عوارض جانبی احتمالی زنجبیل عبارتند از:
ناراحتی شکم
سوزش سردل
اسهال
تحریک در دهان و گلو
- افزایش خطر خونریزی (مصرف زیاد زنجبیل به دلیل ترکیبات فعال رقیق کننده خون، خطر خونریزی را افزایش می دهد)
کسانی که نباید زنجبیل مصرف کنند
- افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا
- افرادی که مبتلا به بیماری کلیوی هستند
- کسانی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنند
- زنان در دوران بارداری
چگونه زنجبیل را به رژیم غذایی خود اضافه کنیم
شما میتوانید این خوراکی طبیعی را به راحتی به رژیم غذایی خود اضافه کنید. امروزه زنجبیل را میتوان در اشکال مختلف در فروشگاه مواد غذایی یافت. میتوانید زنجبیل را به صورت تازه، خشک یا پودرشده بخرید – یا ریشه زنجبیل را بگیرید، رنده کنید یا خودتان در خانه آن را آسیاب کنید تا به غلظت دلخواهتان برسد. حتی می توانید آن را به صورت ترشی زنجبیل، چای زنجبیل و حتی به صورت مکمل مصرف کنید.
اگر به دنبال تسکین التهاب یا حالت تهوع هستید چای زنجبیل می تواند انتخاب مؤثری باشد.