مؤثرترین روشهای ترک سیگار براساس شواهد علمی جدید

ترک سیگار بدون توجه به سن، مقدار یا مدت زمانی که فرد سیگار کشیده است، فواید زیادی برای سلامتی وی دارد. اخیراً در یک بررسی سیستماتیک در دانشگاه آکسفورد انگلستان، 3 راهبرد جدید ترک سیگار، بعنوان مؤثرترین روشهای ترک سیگار معرفی شدند.

در این مطالعه جامع، گروه اعتیاد به تنباکو کاکرین (CTAG) دانشگاه آکسفورد، روش های مختلف پیشگیری و درمان وابستگی به نیکوتین را مورد بررسی قرار داد.

تصویر تزئینی برای مؤثرترین روش های ترک سیگار

بررسی های CTAG نشان داد که استفاده از سیگارهای الکترونیکی، وارنیکلین، سیتیزین و یک داروی ضد افسردگی (بوپروپیون)، نرخ موفقیت بالاتری در ترک سیگار داشته اند. علاوه براین استفاده از این روش ها به همراه مشاوره رفتاری و مشوق‌های مالی می‌توانند استراتژی‌های ترک سیگار را  حتی مؤثرتر کنند.

فواید ترک سیگار

سالانه هزاران نفر در سراسر جهان در اثر استعمال سیگار جان خود را از دست میدهند. سیگار نه تنها به سلامت فردی که آن را می کشد آسیب می رساند بلکه برای افرادی که در معرض دود آن نیز قرار دارند مضر است.

  1. در مطالعات اخیر ارتباط بین ترک سیگار و کاهش خطر حوادث قلبی عروقی جدی و مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی بیش از گذشته مورد تأیید قرار گرفته است.

بنابر اعلام گروه اعتیاد به تنباکو کاکرین (CTAG) دانشگاه آکسفورد، ترک سیگار در بازسازی عملکرد اندوتلیال و پلاکت‌ها مؤثر است. اندوتلیال یک لایه نازک از سلول های پوشاننده رگ های خونی است که نقش اساسی در حفظ سلامت عروق دارد.

  1. ترک سیگار در بهبود علائم اضطراب و افسردگی مؤثر است به ویژه در افراد مبتلا به بیماری‌های روانی. آمارها نشان میدهد که سیگار در میان بزرگسالان مبتلا به بیماری های روانی مانند افسردگی و اضطراب بسیار شایع تر از سایر گروه ها است. به گفته متخصصین، نیکوتین نیمه عمر کوتاهی دارد، بنابراین فرد پس از حدود یک ساعت ترک سیگار علائم ترک را تجربه می‌کند و اضطراب، استرس، ولع مصرف و مشغله‌های ذهنی وی افزایش می‌یابد.

همین موضوع باعث افزایش تحریک پذیری و بی قراری می شود. از آنجایی که مصرف نیکوتین این احساسات را تسکین می دهد، به افراد توهم کاهش اضطراب میدهد. در حالیکه در واقع نیکوتین یکی از عوامل اصلی ایجاد علائم اضطراب است.

مؤثرترین روشهای ترک سیگار

  1. داروهای گیاهی یکی از مؤثرترین روشهای ترک سیگار هستند

شواهد نشان می دهد که داروهای رایج وارنیکلین و سیتیزین در ترک اعتیاد به نیکوتین مؤثرند.

وارنیکلین (Varenicline) یک قرص خوراکی است که خرید آن، نیاز به تجویز پزشک دارد و برای کمک به ترک سیگار طراحی شده است. این قرص با نام تجاری وارنِکس در ایران عرضه می شود و حاوی محرک غیر نیکوتینی برای ترک اعتیاد به سیگار است.

سیتیزین (Cytisinicline)، یک قرص خوراکی گیاهی بدون نسخه است.

هر دوی این قرص ها حاوی ترکیباتی هستند که به گیرنده هایی که در بدن به نیکوتین پاسخ می دهند، متصل میشوند. این قرص ها به رفع علائم ترک نیکوتین کمک کرده و از حالتی که توسط نیکوتین در هنگام سیگار کشیدن ایجاد میکند، جلوگیری می کنند.

افرادی که از وارنیکلین استفاده می کنند ممکن است عوارض جانبی جدی را تجربه کنند. با این حال، گزارش ها نشان میدهد که مصرف سیتیزین عوارض جانبی کمتری در مقایسه با وارنیکلین دارد.

  1. یک داروی ضد افسردگی یکی از مؤثرترین روشهای ترک سیگار است

نتایج بررسی سیستماتیک گروه اعتیاد به تنباکو کاکرین (CTAG) نشان داد که داروی ضد افسردگی بوپروپیون در ترک اعتیاد به نیکوتین مؤثر است. بوپروپیون، دارویی است که بعنوان مهار کننده باز جذب دوپامین و نوراپی نفرین، به درمان اختلال افسردگی کمک می کند.

با این حال نتایج نشان داد که وارنیکلین در کمک به ترک نیکوتین از داروی ضد افسردگی بوپروپیون مؤثرتر است.

  1. سیگار الکترونیکی یکی از مؤثرترین روشهای ترک سیگار است

بررسی CTAG در مورد سیگارهای الکترونیکی نشان میدهد که استفاده از سیگارهای الکترونیک نسبت به سایر روش های جایگزینی نیکوتین (NRT)، نرخ موفقیت بالاتری دارد.

اگرچه نیکوتین بی ضرر نیست اما بیشترین مضرات سیگار ناشی از سایر اجزای تنباکو است که در اثر سوختن ایجاد می شوند و نه نیکوتین آن. بر همین اساس محققان عقیده دارند مهم ترین مسئله، ترک استعمال دخانیات قابل احتراق است.

محصولات تنباکوی گرم شده چیستند و چگونه عمل می کنند؟

محصولات تنباکوی گرم شده (HTP)، تنباکوی خشک را به اندازه کافی گرم می کنند تا آئروسل آن بدون تولید دود، آزاد شود. به این محصولات، سیگارهای نسوخته نیز می گویند.

محصولات تنباکوی گرم شده (HTP) با سیگارهای الکترونیک متفاوت هستند زیرا به جای مایع، برگ/ورق تنباکو را گرم می کنند. سازندگان آنها ادعا می کنند که دستگاه هایشان مواد شیمیایی مضر کمتری نسبت به سیگارهای معمولی تولید و منتشر می کند. با این حال شواهد قوی‌تری در مورد ایمنی و پتانسیل HTP برای کمک به ترک سیگار، لازم است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا