نوشابه های رژیمی خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی را افزایش می دهند
براساس پژوهش های جدید، مصرف حداقل 2 لیتر نوشیدنی های شیرین شده با شیرین کننده های مصنوعی در هفته (مانند نوشابه های رژیمی )، خطر ابتلا به بیماری قلبی فیبریلاسیون دهلیزی (آریتمی) را تا 20 درصد افزایش می دهد.

فیبریلاسیون دهلیزی چیست؟
فیبریلاسیون دهلیزی که AFib یا آریتمی نیز نامیده می شود، شایع ترین نوع آریتمی قلبی است. بیماری قلبی آریتمی یک ضربان قلب لرزان است که در اثر سیگنال های الکتریکی معیوب در قلب ایجاد می شود. در این حالت عضلات قلب به صورت نامنظم تحریک و در نتیجه منقبض میشوند و دهلیزها نمیتوانند خون را به صورت کامل به بطن ها پمپاژ کنند. ریتم غیر طبیعی که مانع عملکرد درست پمپاژ قلب می شود احتمال سکته و سایر مشکلات قلبی را افزایش می دهد.
علائم فیبریلاسیون دهلیزی
فیبریلاسیون دهلیزی (آریتمی) علت اصلی سکته مغزی در آمریکا است. بر اساس گزارش انجمن ضربان قلب واشنگتن، نزدیک به ۴۰ میلیون نفر در سراسر جهان با فیبریلاسیون دهلیزی زندگی میکنند.
بسیاری از افراد مبتلا از درد قفسه سینه، تپش قلب، تنگی نفس و خستگی رنج میبرند. با این حال برای بسیاری دیگر این بیماری بدون علائم است که همین مسئله آن را به یک قاتل بالقوه خاموش تبدیل میکند.
عوارض فیبریلاسیون دهلیزی
فیبریلاسیون دهلیزی (آریتمی) میتواند خطر لخته شدن خون و نارسایی قلبی، احتمال حمله قلبی، زوال عقل و بیماری کلیوی را افزایش می دهد.
درمان
پس از تشخیص بیماری میتوان آن را با کمک دارو، تغییر سبک زندگی و در صورت لزوم جراحی (برای کاهش یا بازگرداندن ریتم طبیعی قلب ) درمان کرد.
نتایج پژوهش
در این مطالعه داده های مربوط به سلامت ده سال گذشته ۲۰۰ هزار نفر که در بازه سنی ۳۷ تا ۷۳ سال بودند و بیش از نیمی از آن ها زن بودند، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
این اولین مطالعه ای است که طی سال های اخیر ارتباط بین شیرین کننده های بدون کالری و کم کالری و همچنین نوشیدنی های شیرین شده با قند و افزایش خطر فیبریلاسیون دهلیزی را بررسی کرده است.
این مطالعه ارتباط بین نوشیدنی های رژیمی و آریتمی را مشخص کرد اما اینکه مصرف این نوشیدنی ها باعث ایجاد آن شده باشد، تأیید نشد.
پژوهشگران میگویند نوشیدن تعداد مشابهی از نوشیدنی های حاوی شکر نیز خطر ابتلا به آریتمی را تا ۱۰ درصد افزایش میدهد. این در حالی است که نوشیدن حدود ۱۲۰ میلیلیتر آب خالص و شیرین نشده، مانند آب پرتقال یا سبزیجات، احتمال ابتلا به این بیماری را تا 8 درصد کاهش می دهد.
سرپرست تیم تحقیقاتی در این باره گفت: «یافته های مطالعه ما به دلیل پیچیدگی رژیم غذایی نمیتواند به طور قطع نتیجهگیری کند که یک نوشیدنی خطر بیشتری برای سلامتی نسبت به نوشیدنی دیگری دارد. با این حال و بر اساس یافته های این پژوهش توصیه میکنیم که مردم تا حد امکان مصرف نوشیدنی های شیرین شده با قند مصنوعی مانند نوشابه های رژیمی و شیرین شده با قند را کم کنند».
جمع بندی
این تصور که نوشیدنی های شیرین شده با قند مصنوعی مانند نوشابه های رژیمی کم کالری و سالم است، درست نیست. مصرف آنها می تواند خطرات بالقوه ای برای سلامتی داشته باشد.
نتایج این پژوهش تازه در نشریه علمی «Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology» منتشر شده است.