بیماری های شایع تابستان
فراسیدن فصل تابستان و تعطیلی مدارس فرصتی است برای بچه ها و بزرگسالان که زمان بیشتری برای بازی و تفریح در محیط باز بگذرانند. اما آیا میدانستید که برخی از بیماریها دراین فصل گرم شایعتر هستند؟ تابستان گرم ترین فصل در اکثر کشورهای گرمسیری مانند کشور ما است. حتی پس از غروب خورشید دمای هوا در برخی شهرها همچنان بسیار بالاست. گرما بر کل بدن از جمله پوست، چشم و دستگاه گوارش تأثیر می گذارد. اگر اقدامات احتیاطی انجام نشود، گرمای شدید و خشکی مداوم می تواند منجر به بیماری های شایع تابستانی شود.

بیماری های شایع تابستان
برخی از بیماری های شایع تابستان عبارتند از:
گرمازدگی (هایپرترمی)
گرمازدگی یک بیماری های شایع تابستانی است که در اثر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دمای گرم ایجاد می شود. به دلیل درجه حرارت بالا به عنوان هایپرترمی نیز شناخته می شود.
علائم اولیه گرمازدگی سردرد، سرگیجه و ضعف است و که می تواند منجر به نارسایی اندام، بیهوشی و حتی مرگ شود.
گرمازدگی را می توان با خنک کردن بدن از بیرون با کمک کمپرس یخ، آب یا هوای سرد درمان کرد. خنک سازی داخلی نیز از طریق شستشوی معده یا مقعد با آب سرد انجام می شود.
مسمومیت غذایی
مسمومیت غذایی یکی از شایع ترین بیماری های تابستانی است که به دلیل مصرف غذاهای آلوده ایجاد می شود.
احتمال مسمومیت غذایی در طول ماه های گرم تابستان بیشتر است زیرا آب و هوای گرم و مرطوب محیطی ایده آل برای رشد باکتری ها ایجاد می کند که می تواند منجر به آلودگی مواد غذایی شود.
این بیماری توسط باکتری ها، ویروس ها، مواد شیمیایی و سمومی که پس از ورود به بدن انسان باعث ناراحتی معده، حالت تهوع، استفراغ و اسهال می شوند، پخش می شود.
باکتری های بیماری زا معمولاً در گوشت خام، آب آلوده و غذاهایی که در فضای باز توسط فروشندگان فروخته می شوند وجود دارند.
چشم درد (چشم زخم)
ورم ملتحمه که اغلب به عنوان چشم زخم شناخته می شود، یک عفونت ویروسی است که غشای خارجی کره چشم و پلک داخلی را درگیر می کند. با احساس سوزش، قرمزی چشم ها و آبریزش همراه است.
استفاده از عینک آفتابی، خودداری از دست زدن به چشم و محافظت از چشم هنگام ورزش در جلوگیری از ابتلا به چشم زخم مفید هستند.
افسردگی تابستانی (اختلال عاطفی فصلی)
فرا رسیدن تابستان باعث می شود برخی افراد احساس افسردگی کنند. اختلال عاطفی فصلی (SAD) در سال های اخیر به عنوان اختلال افسردگی (MDD) با الگوهای فصلی شناخته می شود.
هیچ تحقیقی در مورد علت افسردگی تابستانی صورت نگرفته است، اما روزهای طولانی، افزایش گرما و رطوبت می توانند از عوامل ایجاد این بیماری فصلی باشند.
افسردگی تابستانی با کاهش اشتها، کاهش وزن، مشکل در خواب و نگرانی خود را نشان می دهد.
کمک گرفتن از متخصص (روانپزشک، روانشناس، مشاور، تراپیست) ، داشتن خواب کافی، ورزش منظم، محافظت از خود و عدم افراط در رژیم غذایی و تناسب اندام می تواند در مقابله با افسردگی تابستانی مؤثر باشد.
کم آبی بدن
یکی از بیماری های شایع تابستان کم آبی است. کم آبی بدن به دلایل مختلف در اثر شرایط گرم و مرطوب ایجاد می شود. در طول تابستان، بدون اینکه متوجه باشیم، مقدار زیادی آب و املاح را از طریق عرق از دست می دهیم. زمانی که مقدار آبی که از بدن خارج می شود بیشتر از مقدار دریافت شده باشد، منجر به کم آبی بدن می شود. بدن ما برای عملکرد طبیعی به آب کافی نیاز دارد.
خشکی دهان و زبان، خستگی مفرط، بی اشتهایی، عدم تحمل گرما، تیرگی ادرار و تشنگی مفرط از علائم کم آبی بدن است.
نوشیدن آب و سایر مایعات قبل از تشنگی بهترین راه برای جلوگیری از کم آبی بدن است. تشنگی نشانگر کم آبی بدن است و نباید آن را نادیده گرفت.
پرهیز از انجام فعالیتهای شدید در زیر نور آفتاب، محدود کردن مواد غذایی پر نمک و با پروتئین بالا و کنترل اسهال و استفراغ از اثرات نامطلوب کمآبی بدن جلوگیری میکند.
سردرد
یکی دیگر از بیماری های شایع تابستان سردرد ناشی از گرما است. سردرد ناشی از گرما از طریق واکنش بدن به گرما ایجاد می شود، نه بدلیل خود گرما.
کم آبی خفیف می تواند باعث سردرد در هر زمانی از سال شود، اما در تابستان، دمای گرم و تعریق زیاد می تواند این مشکل را تشدید کند.
نمونه هایی از وضعیت آب و هوایی که باعث ایجاد سردرد و تحریک میگرن می شوند عبارتند از:
- رطوبت بیش از حد
- تابش نور خورشید
- افت ناگهانی فشار اتمسفر
- نور شدید
محدود کردن قرار گرفتن در معرض نور خورشید و ماندن در داخل خانه علاوه بر آبرسانی کافی می تواند به جلوگیری از سردردهای تابستانی کمک کند.
اوریون
اوریون یک عفونت ویروسی بسیار مسری است. هنگامی که یک فرد آلوده در هوا سرفه یا عطسه می کند، می تواند به دیگران سرایت کند. اوروین یکی دیگر از بیماری های شایع تابستانی است که عمدتاً کودکان به آن مبتلا می شوند.
در بیماری اوریون غده پاروتید جلوی گوش تحت تأثیر قرار می گیرد و در نتیجه تورم، تب و ناراحتی زیادی ایجاد می شود.
پژوهش ها نشان می دهند که بروز اوریون در طول ماه های تابستان بیشتر است و به فشار بخار بالاتر و میانگین دمای بالاتر مرتبط است.
استراحت کافی، کمپرس گرم یا سرد برای درد و هیدراتاسیون کافی بهترین راه برای درمان اوریون هستند. بهترین روش پیشگیری از ابتلا به این بیماری انجام به موقع واکسیناسیون کودکان است.
حمله آسم
شاید عجیب برسد اما حملات آسم از بیماری های شایع تابستانی است. معولاً تصور می شود که علائم آسم در زمستان بدتر می شود در حالیکه در گرمای تابستان علائم آسم در برخی مبتلایان شدیدتر می شود.
علت این موضع ناشناخته است اما دو احتمال وجود دارد:
هنگامی که فرد در هوای گرم تنفس می کند، مجاری تنفسی منقبض می شود و باعث سرفه و تنگی نفس می شود.
به طور کلی آلاینده ها و گرده های بیشتری در هوا گرم وجود دارد که باعث حمله آسم می شود.
خس خس سینه و تنگی نفس از علائم شایع آسم هستند. استفاده از داروهای استنشاقی، آنتی هیستامین های خوراکی و اسپری های ضد احتقان بینی می تواند به مدیریت آسم تابستانی کمک کند.
آبله مرغان
آبله مرغان از بیماری های شایع تابستان است. این بیماری ویروسی بسیار مسری است که باعث تاول های پوستی می شود و در برخی حتی می تواند کشنده باشد.
خارش پوست، قرمزی، تاول، کاهش اشتها، تب شدید و سردرد از علائم شایع آبله مرغان هستند.
در بیشتر مواقع درمان بر کاهش علائم تا زمانی که شرایط خود به خود برطرف شود، متمرکز است. خنک نگه داشتن بدن در کاهش خارش نیز مؤثر است.
سرفه و سرماخوردگی
ابتلا به سرماخوردگی مختص فصل بارندگی نیست. برخی از ویروسها و باکتریها در گرمای شدید خورشید رشد میکنند، بنابراین خطر ابتلا به عفونت در گرما بیشتر می شود. سرماخوردگی تابستانی و آلرژی علائم مشترکی مانند عطسه، احتقان، آبریزش بینی و خارش یا گلودرد دارند، اما سرماخوردگی معمولاً باعث تب، عرق کردن و سرفه نیز می شود.
اگر علائم پس از چند هفته از بین رفت، احتمالاً سرماخوردگی تابستانی بوده است اما اگر علائم بیشتر طول بکشد و پایدارتر باشد نشانه آلرژی است.
علائم سرماخوردگی معمولاً خفیف شروع می شوند، با گذشت زمان بدتر می شوند و سپس به حالت خفیف برمی گردند. این سیستم ایمنی بدن است که مدت زمان سرماخوردگی را تعیین می کند.
هیدراته ماندن، تمیز نگه داشتن دست ها و محدود کردن قرار گرفتن در معرض نور خورشید می تواند به پیشگیری و درمان سرما خوردگی تابستانی کمک کند.
آفتاب سوختگی
آفتاب سوختگی به دلیل پرتوهای فرابنفش خورشید (UV) ایجاد می شود که به سلول های پوست آسیب می رساند. قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه های مضر ماوراء بنفش خورشید می تواند باعث بثورات پوستی شدید شود.
به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض نور خورشید، دوش آب سرد مکرر، استفاده از ضد آفتاب، استفاده از مسکن ها و نوشیدن آب بیشتر برای جلوگیری از آفتاب سوختگی مؤثر است.
سرخک
سرخک یک عفونت تنفسی مسری است که توسط ویروس ایجاد می شود. تب بالا، گلودرد، آبریزش بینی، سرفه و قرمزی چشم از اولین علائم این بیماری هستند.
علائم بعدی سرخک بثورات، سرفه، آبریزش بینی، تب و لکه های کوچک سفید در دهان است. در بیشتر موارد، بثورات در اطراف خط رویش مو و روی صورت ظاهر می شوند.
هیچ درمان خاصی برای سرخک وجود ندارد، اما علائم را می توان با نوشیدن مایعات زیاد و مصرف دارو برای کاهش درد و تب کنترل کرد. تزریق واکسن MMR برای ایمن سازی در برابر سرخک، اوریون و سرخچه مؤثرترین راه برای پیشگیری از این بیماری ها است.
آنفولانزا
آنفولانزای تابستانی یک بیماری تنفسی بسیار مسری است. این ویروس توسط ویروس آنفولانزا تولید می شود که باعث شیوع بیماری های تنفسی فصلی در بیشتر کشورها می شود. صرف نظر از فصلی بودن ویروس، احتمال بروز علائم آنفولانزا در تابستان در افراد بیشتر است.
تب، سرفه، عطسه، سردرد، بدن درد، آبریزش بینی، گلودرد و خستگی اغلب از علائم آنفولانزا هستند.
توصیه می شود برای بهبود سریعتر بیماران مبتلا به آنفولانزا، استراحت کافی داشته باشند.
بیماری های قابل انتقال از طریق آب
اگرچه در تابستان، عفونت های ناشی از آب بیشتر است اما به راحتی قابل پیشگیری است.
بیماری هایی مانند اسهال، اسهال خونی، حصبه، بیماری های قابل انتقال از طریق پشه، حصبه و وبا همگی بیماری هایی هستند که از طریق آب منتقل می شوند.
بسیاری از این بیماری ها با رعایت اصول بهداشتی قابل پیشگیری هستند. آب آشامیدنی را می توان با آب گرم جایگزین کرد تا عوامل بیماری زا قبل از مصرف از بین بروند.
عفونت ها
عفونت های منتقله از پشه و کنه، مننژوانسفالیت آمیب و ویروس های تابستانی عفونت های شناخته شده ای هستند که در تابستان رخ می دهند.
بسیاری از بیماری ها توسط سایر افراد بیمار از طریق مدفوع، دهان و تنفس منتقل می شوند. شستن دستها و اجتناب از اشتراکگذاری غذا یا نوشیدنی با دیگران، بهویژه با افراد آلوده، میتواند به میزان قابل توجهی احتمال ابتلا به بیماری ها را کاهش دهد.
آکنه
جوش ها در طول تمام سال روی بدن ما ظاهر می شوند، اما هوای گرمتر باعث تجمع بیش از حد چربی می شود که می تواند منجر به آکنه شود. آکنه زمانی ایجاد می شود که منافذ پوست با روغن یا باکتری مسدود شده باشد. از بین بردن جوش ها هیچ کمکی نمی کند و ممکن است منجر به عفونت پوست شود.