آیا قهوه سبز برای کاهش وزن مفید است؟
- قهوه سبز چیست؟
- آیا قهوه سبز در کاهش وزن مؤثر است؟
- فواید مصرف قهوه سبز
- عوارض جانبی مصرف قهوه سبز چیست؟
- تداخلات دارویی
قهوه سبز چیست؟
قهوه سبز همان دانه های قهوه خام و بو داده نشده هستند. به نظر می رسد فرآیند برشته کردن دانه ها بعضی از مواد شیمیایی طبیعی و مفید موجود در دانه قهوه را از بین می برد. به دلیل تبلیغات و توجه رسانه ها، قهوه سبز به یک مکمل محبوب برای کاهش وزن تبدیل شده است.
اگرچه عصاره آنها به عنوان یک مکمل غذایی محبوب است، اما خودش را هم می توان به شکل دانه خریداری کرد و با آن یک نوشیدنی گرم درست کرد.

البته این نوشیدنی سبز روشن طعم قهوه برشته ای که به آن عادت کردهاید نخواهد داشت و طعم بسیار ملایمتری دارد. بیشتر طعمی شبیه چای گیاهی دارد تا قهوه.
این قهوه منبع خوبی از اسیدهای کلروژنیک است. اسیدهای کلروژنیک ترکیباتی با اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قوی هستند که برای سلامتی مفیدند. محصولات قهوه بو داده نیز حاوی مقادیر کمی اسید کلروژنیک هستند، اما بیشتر آن در طول فرآیند برشته کردن از بین می رود. اما سؤال اینجاست که آیا مصرف قهوه سبز بی خطر است و همانقدر که ادعا می شود در کاهش وزن مؤثر است؟!
آیا واقعاً این دانه های سبز در کاهش وزن مؤثر هستند؟
تحقیقاتی کمی وجود دارد که نشان می دهد این نوع قهوه می تواند در کاهش وزن مؤثر باشد. نتایج پژوهش کوچکی نشان داد که افرادی که قهوه سبز مصرف می کردند در مقایسه با سایرین، 1.5 تا 2.5 کیلو، بیشتر کاهش وزن داشتند. این قهوه قند خون را کاهش می دهد و مانع تجمع چربی در بدن می شود که می تواند برای افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند مفید باشد. علاوه براین فشار خون را نیز کاهش می دهد. با این حال بیشتر تحقیقات انسانی در مورد آن بی نتیجه بوده است و هیچ مدرک قطعی نشان نمی دهد که در کاهش وزن مؤثر است.
در حال حاضر دوزهای مناسب قهوه سبز برای هیچ کدام از شرایطی که مطرح شد تنظیم نشده است (کاهش وزن، قند و فشار خون). مکمل هایی که در بازار وجود دارد نیز کیفیت و ترکیبات فعال شان از سازنده ای به سازنده دیگر بسیار متفاوت باشد، به همین دلیل تعیین دوز استاندار برای مصرف دشوار است. بهتر است قبل از مصرف حتما با پزشک خود مشورت کنید.
فواید مصرف قهوه سبز
مصرف آن می تواند خطر ابتلا به برخی بیماری های مزمن را کاهش دهد. در واقع، اسیدهای کلروژنیک آن می تواند در کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت و بیماری قلبی مفید باشد.
در یک مطالعه 8 هفته ای، 50 فرد مبتلا به سندرم متابولیک ( مجموعه ای از عوامل خطر از جمله فشار خون بالا و قند خون، که خطر ابتلا به دیابت و بیماری قلبی را افزایش می دهند)، 400 میلی گرم عصاره دانه قهوه سبز بدون کافئین را دو بار در روز مصرف کردند. در پایان هفته هشتم، بهبود قابل توجهی در قند خون ناشتا، فشار خون و کاهش اندازه دور کمر شرکت کنندگان مشاهده شد.
عوارض جانبی مصرف قهوه سبز چیست؟
دانه های سبز این قهوه نیز مانند قهوه بو داده به طور طبیعی حاوی کافئین هستند. از آنجایی که ممکن است مقدار کمی کافئین در طول فرآیند برشته کردن از بین برود، احتمالا نوع سبز آن کمی کافئین بیشتری نسبت به نوع بو داده، دارد اما این تفاوت ناچیز است. اگرچه مصرف متوسط کافئین برای اکثر افراد سالم بی خطر است، اما مصرف بیش از حد آن می تواند منجر به علائم منفی شود.
کافئین موجود این قهوه نیز – درست مانند کافئین موجود در قهوه دم کرده – می تواند علائمی ایجاد کند:
- سردرد
- ناراحتی معده
- اضطراب
- بی قراری
- اختلالات خواب
- افزایش فشار خون
- افزایش ضربان قلب
- تکرر ادرار
مانند سایر منابع حاوی کافئین، مصرف دوزهای بالای قهوه سبز به دلیل وجود کافئین می تواند خطرناک باشد. توصیه می شود که افراد مبتلا به بعضی بیماری ها کافئین مصرف نکنند از جمله :
- گلوکوم یا آب سیاه (اصطلاحی برای توصیف گروهی از اختلالات چشمی است که به دلیل بالا رفتن فشار داخلی چشم به اعصاب بینایی آسیب می رساند.
- اضطراب
- دیابت
- فشار خون بالا
- سندرم روده تحریکپذیر
- پوکی استخوان
- اختلالات خونریزی
قبل از استفاده از مکمل قهوه سبز، در صورت داشتن هر گونه بیماری حتما با پزشک مشورت کنید.
با توجه به فقدان شواهد کافی در مورد ایمنی این مکمل ها توصیه می شود که کودکان و زنان باردار یا شیرده از مصرف آن جداً خودداری کنند.
تداخلات دارویی
قهوه سبز با بسیاری از داروها تداخل دارد. این داروها عبارتند از :
- محرک ها
- داروهای رقیق کننده خون
- داروهای بیماران قلبی
- داروهای بیماران مبتلا به پوکی استخوان
- داروهای بیماری های ریوی
- داروهای یائسگی
- داروهای افسردگی
- داروهای روانگسیختگی (شیزوفرنی)
هرگز قهوه سبز را همراه با محرک های گیاهی یا سایر مکمل های حاوی کافئین مصرف نکنید.