اگر مشکلات تیروئید دارید این غذاها را نخورید!
هیچ رژیم غذایی نمی تواند کم کاری یا پرکاری تیروئید را درمان کند، اما مصرف برخی غذاها و مکمل ها میتوانند باعث ایجاد مشکلات بیشتری شوند. با جستجو در اینترنت، توصیه های زیادی در مورد غذاهایی که در صورت داشتن مشکلات تیروئید باید از آنها اجتناب کنید خواهید دید، اما مهم است که بدانید توصیه ها بسته به شرایط خاص شما میتوانند تغییر کنند. غذاهایی که باید فردی از آنها اجتناب کند ممکن است برای دیگری خوب باشد و بالعکس.
دکتر راوالی ویراماچِنینی، متخصص غدد، ما را در مورد برخی از رایج ترین غذاها و مکمل هایی که افراد مبتلا به بیماری تیروئید باید از آنها اجتناب کنند، راهنمایی می کند و توصیه هایی را در مورد مواردی که باید در نظر بگیرند ارائه می دهد.
غذاهایی که اگر مشکلات تیروئید دارید، باید از آنها اجتناب کنید

ممکن است شنیده باشید که برای کمک به کنترل وضعیت تیروئید خود، بهتر است مصرف غذاهای خاصی را محدود یا حذف کنید، اما چرا؟
برخی از غذاها و مکمل ها ممکن است با داروهای مربوط به بیماری های تیروئید تداخل داشته باشند و مانع از عملکرد تیروئید در بهترین حالت خود شوند.
بیایید به برخی از مضرترین غذاها برای افرادی که با مشکلات تیروئید زندگی می کنند نگاهی داشته باشیم.
سویا
افراد مبتلا به کم کاری تیروئید برای حفظ سطح تیروئید خود در حد سالم، به جذب مداوم داروهای هورمونی که مصرف میکنند وابسته هستند و سویا می تواند با جذب درست آنها تداخل داشته باشد.
دکتر ویراماچِنینی میگوید: «برخی مطالعات نشان میدهند که اگر مقدار زیادی سویا بخورید یا یک لیوان بزرگ شیر سویا قبل یا بعد از مصرف داروهای هورمون تیروئید بنوشید، سویا میتواند بر جذب آن دارو تأثیر منفی بگذارد».
این به این معنا نیست که وقتی کم کاری تیروئید دارید نباید سویا بخورید. اما شما باید میزان مصرف خود را اندازه گیری کنید و از مصرف سویا چند ساعت قبل و بعد از مصرف دارو خودداری کنید.
کارشناسان توصیه می کنند که افرادی که تیروئید مرزی دارند باید مصرف سویا خود را پایین نگه دارند. تیروئید مرزی به معنای تیروئیدی است که کمی کم کار است اما در حد کم کاری تیروئید نیست.
و اما نکته جالب اینجاست که برای افراد مبتلا به پرکاری تیروئید، سویا یک ماده غذایی خوب به حساب می آید.
سبزیجات ریشه ای
ممکن است شنیده باشید که سبزیجات ریشه ای گزینههای سالمی برای افراد مبتلا به مشکلات تیروئید نیستند، اما به گفته دکتر ویراماچِنینی، اینطور نیست. بیشتر سبزیجات ریشه ای، از جمله هویج، سیبزمینی و چغندر، غذاهای سالمی برای رژیم غذایی شما هستند، صرف نظر از اینکه بیماری تیروئید دارید یا نه.
با این حال یک استثنا وجود دارد: افرادی که مبتلا به کم کاری تیروئید هستند باید از مصرف گیاه کاساوا (Cassava) که یک سبزی ریشه ای استوایی است پرهیز کنند. کاساوا به تولید سمومی معروف است که می تواند تیروئید کم کار را کندتر کند و اگر به درستی پخته نشود، می تواند به ویژه برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید خطرناک باشد.
کلپ
کلپ (Kelp)، نوعی جلبک دریایی بزرگ و برگدار است و متعلق به خانواده جلبک های دریایی است. اگر افراد مبتلا به مشکلات تیروئید، کلپ را بعنوان غذا مصرف کنند، مشکلی وجود ندارد و بی خطر است، اما باید از مصرف آن به شکل مکمل اجتناب کنند.
دکتر ویراماچِنینی می گوید، افراد مبتلا به مشکلات تیروئید نباید روزانه بیش از میانگین توصیه شده یعنی 158 تا 175 میکروگرم کلپ مصرف کنند.
دلیل آنکه خوردن کلپ به صورت غذا مشکلی ایجاد نمی کند این است که احتمالاً فرد به اندازه ای غذا نمی خورد که از طریق آن این میزان ماده مؤثره کلپ را دریافت کنند در حالیکه برخی از مکمل های کلپ ممکن است حاوی 500 میکروگرم از آن باشند.
چرا کلپ مشکل ساز است؟
کلپ منبع طبیعی ید است. ید به بدن ما کمک می کند تا هورمون تیروئید بسازد، اما افراد مبتلا به کم کاری تیروئید باید از داروهای هورمون تیروئید استفاده کنند تا مطمئن شوند بدن آنها مقدار مناسب هورمون تیروئید را دریافت می کند. مصرف مکمل های کلپ می تواند هورمون تیروئید فرد را به سطح ناسالمی برساند.
از سوی دیگر، افرادی که پرکاری تیروئید دارند بدن آنها هورمون تیروئید بیش از حد تولید می کند. مصرف مکمل های کلپ به معنای دریافت ید بیشتر است و ید بیشتر یعنی تولید هورمون تیروئید بیشتر. هنگامی که پرکاری تیروئید دارید، هورمون تیروئید بیشتر خطرناک است.
سبزیجات چلیپایی
افراد مبتلا به کم کاری تیروئید باید مراقب مصرف مقدار زیاد سبزیجات چلیپایی باشند، مخصوصاً مصرف آنها به صورت خام.
خوردن مقدار زیادی سبزیجات چلیپایی خام می تواند بدن را از استفاده مناسب از ید برای ساخت هورمون تیروئید و متوقف کردن عملکرد طبیعی تیروئید باز دارد.
سبزیجات چلیپایی عبارتند از:
- سبزیهای تیره و برگدار مانند چغندر، کلم سبز و کلم پیچ
- کلم بروکلی
- کلم.
- گل کلم
- تربچه
افرادی که مبتلا به پرکاری تیروئید هستند نیازی به تعدیل مصرف این سبزیجات ندارند.
مکمل های ید
افرادی که مبتلا به مشکلات تیروئید هستند باید از مصرف مکمل های ید خودداری کنند. از آنجا که در اکثر کشورهای جهان، خوراکی ها با ید غنی میشوند، کمبود ید معمولاً بسیار نادر است.
اگر کم کاری تیروئید دارید و مکمل های ید را همراه با داروهای هورمونی خود مصرف می کنید، می تواند بدن را به تولید بیش از حد هورمون تیروئید تحریک کنید.
همین امر در مورد افراد مبتلا به پرکاری تیروئید نیز صدق می کند. ید بیشتر می تواند تیروئید را بیش از حد فعال کند.
اگر مبتلا به پرکاری تیروئید هستید، ممکن است به شما گفته شده باشد که باید رژیم غذایی کم ید داشته باشید. مشکل اینجاست که اکثر منابع غذایی حاوی ید هستند و محدود کردن ید به معنای زندگی با رژیم غذایی بسیار محدود است و حذف بیش از حد غذاها، رژیم غذایی سالمی نیست.
دکتر ویراماچِنینی میگوید: « ما برای اکثر افراد مبتلا به پرکاری تیروئید رژیم کم ید را توصیه نمیکنیم. این کار نه تنها عملی نیست بلکه فرد را از دریافت مواد مغذی مورد نیاز برای حفظ سلامت سایر اعضای بدنش محروم میکند ».
هشدار : به یاد داشته باشید که یک رژیم غذایی اصولی و سالم، ضامن حفظ وضعیت تیروئید و بقیه اعضای بدن در بهترین حالت آنهاست. اگر نگران این هستید که رژیم غذایی و مکمل های که مصرف می کنید، ممکن است بر وضعیت تیروئیدتان تأثیر نامطلوب داشته باشد، حتماً با پزشک متخصص در اینباره مشورت کنید.