علائم و علل بالا رفتن فشار چشم چیست؟
فشار چشم بالا چیست؟
اگر فشار داخل چشم از محدوده طبیعی (10 تا 21 میلی متر جیوه) بیشتر باشد، به آن فشار چشم بالا می گویند. ترشح بیش از حد مایعات قسمت جلویی چشم که به آن زلالیه می گویند یا انسداد و مشکلات دیگری در سیستم زهکشی چشم ( زاویه محفظه قدامی) باعث بالا رفتن فشار داخل چشم می شود.

فشار چشم بر حسب میلی متر جیوه (mmHg) اندازه گیری می شود و فشار طبیعی چشم بین 10 تا 21 میلی متر جیوه است. فشار طبیعی در چشم ها می تواند در طول روز تغییر کند و از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. در چشم های سالم، مایعات آزادانه تخلیه می شوند تا فشار در داخل چشم ثابت بماند اما اگر به هر دلیلی این اتفاق نیفتد و میزان فشار در داخل چشم بیش از 21 میلی متر جیوه شود، می تواند باعث آسیب چشمی شدید شود.
این وضعیت یک بیماری نیست اما می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای مانند گلوکوم (آب سیاه) باشد. اگر فشار بالای چشم به موقع تشخیص داده نشود و درمان نشود می تواند منجر به آسیب دیدن عصب بینایی و اختلال جدی بینایی شود.
علل بالا رفتن فشار چشم
- تولید بیش از حد آب: گاهی اوقات آب با سرعت بسیار بیشتری نسبت به تخلیه آن در چشم تولید می شود. در چنین شرایطی تجمع آب در داخل چشم باعث افزایش فشار در داخل چشم می شود.
- تخلیه آهسته آب: یکی دیگر از دلایل افزایش فشار در داخل چشم، درست کار نکردن سیستم زهکشی داخل چشم است که باعث تجمع آب در چشم و بالا رفتن فشار آن می شود.
- ضربه به چشم: گاهی وارد شدن ضربه به چشم حتی به شکل آهسته می تواند باعث ایجاد عدم تعادل بین تولید آب و زهکشی چشم شود و در نهایت باعث افزایش فشار چشم شود.
- مصرف برخی از داروها: برخی داروها مانند استروئیدها و قطره های چشمی استروئیدی نیز می توانند باعث افزایش فشار داخلی چشم شوند.
- برخی بیماری های چشمی: برخی مشکلات چشمی مانند قوس(قوز) قرنیه و سندروم پراکندگی رنگدانه نیز با افزایش فشار در چشم مرتبط هستند.
علائم فشار چشم بالا
- احساس درد در داخل و اطراف چشم
- تاری دید
- وجود نقاط کور در میدان بینایی
- قرمزی چشم ها
- سوزش و ناراحتی چشم
- سردرد
اگر یک یا چند مورد از این علائم را دارید، لازم است حتما به چشم پزشک مراجعه کنید.
درمان فشار بالای چشم
تجویز دارویی و جراحی دو گزینه اصلی برای درمان فشار داخلی بالا در چشم هستند. در مرحله اول پزشک از قطره های چشمی و دارو برای برای کاهش فشار استفاده می کند. اگر داروها و قطره های چشمی به کاهش فشار بالای داخل چشم کمکی نکردند، جراحی لازم است. در حال حاضر، لیزر پرکاربردترین و کم تهاجمی ترین روش جراحی برای درمان فشار بالای چشم است.
تقریباً در 3 درصد از افراد مبتلا به فشار چشمی، ممکن است سیاهرگهای شبکیه مسدود شود که میتواند منجر به از دست دادن کامل بینایی شود. به همین دلیل، توصیه می شود در افراد مبتلا به این عارضه و افراد بالای 65 سال، فشار داخلی چشم، زیر 25 میلی متر جیوه نگه داشته شود.
افرادی که بیشتر در معرض خطر این عارضه هستند
- برخی از مطالعات نشان داده اند که میانگین فشار چشمی در افراد سیاه پوست و اسپانیایی تبار بیشتر از افراد سفیدپوست است.
- افرادی که قرنیه آنها نازک است. قرنیه نازک تر باعث میشود اندازه فشار در داخل چشم به طور کاذب پایین باشد.
- مردان مبتلا به فشار خون بالا بیشتر در معرض فشار بالای چشمی و آب سیاه هستند.
- افراد بالای 40 سال
- برخی از مطالعات نشان میدهد که فشار چشمی در زنان به طور قابل توجهی بالاتر از مردان است.
آیا میدانید
مطالعات نشان میدهد زنان پس از یائسگی بیشتر در معرض ابتلا به فشار چشمی هستند.