چرا خوردن آلو بخارا برای گوارش، استخوان ها و قلب شما عالی است؟
آلو خشک که بیشتر با نام آلو بخارا شناخته می شود، در طب سنتی به عنوان درمانی برای یبوست شناخته می شود. شاید اکثر ما ندانیم که این میوه خشک به غیر از خاصیت ملینی، خواص دیگری برای بدن دارد از جمله تقویت تراکم استخوان ها، سلامت قلب و حتی کاهش وزن. آلو بخارا سرشار از فیبر، پتاسیم، ویتامین K و ترکیبات فنلی است و تقریباً فاقد سدیم، چربی اشباع شده و کلسترول است.

کدام بهتر است آلوی تازه یا آلو بخارا؟
آلو بخارا از خشک کردن انواع خاصی از آلو تهیه می شود. اگرچه همه آلو بخاراها از آلو درست می شوند، اما از همه انواع آلوها نمی توان آلو خشک درست کرد. آلو خشک و آلوی تازه هر دو برای بدن مفیدند و نمیتوان گفت کدام یک از آنها برای سلامتی بهتر است.
- آلو بخارا و آلو تازه دارای ارزش غذایی قابل توجهی هستند. هر دوی آنها تقریباً فاقد سدیم، چربی اشباع و کلسترول هستند. اما آلو خشک در مقایسه با آلو، به نسبت وزن کمتری که دارد ریزمغذیها، کالری و قند بیشتری دارد.
- آلو بخارا و آلوی تازه حاوی ویتامین K، پتاسیم، فیبر، ترکیبات فنلی و سایر ویتامین های گروه B هستند.
- آلو تازه حاوی ویتامین C بیشتری نسبت به آلو خشک است؛ با این حال، آلو خشک به سبب ماندگاری طولانی تری که دارد، هدر رفت مواد مغذی آن کمتر است.
- آلو بخارا و آلو تازه هر دو حاوی آنتوسیانین ها هستند که نوعی آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان ها از سلول ها در برابر آسیب رادیکال های آزاد (استرس اکسیداتیو) محافظت می کنند.
- آلو خشک و تازه شاخص گلیسمی پایینی دارند و به همین علت برای افراد مبتلا به دیابت و یا کسانی که باید مراقب سطح قند خود باشند، انتخاب خوبی است. شاخص گلیسمی میزان تأثیر غذاها بر سطح قند خون را نشان می دهد. غذاهایی که شاخص گلیسمی بالایی دارند به سرعت باعث بالا رفتن قند خون می شوند.
فواید آلو بخارا برای بدن
بهبود سلامت دستگاه گوارش
آلو خشک منبع خوبی از فیبر نامحلول و محلول است. فیبر نامحلول به کاهش یبوست و منظم نگه داشتن حرکات روده کمک می کند. فیبر محلول نیز به تعدیل هضم و جذب مواد مغذی غذاها کمک می کند.
همچنین آلو بخارا، حاوی سوربیتول و اسید کلروژنیک است که می توانند تعداد دفعات مدفوع را افزایش دهد.
تقویت و بهبود سلامت استخوان ها
طبق مطالعات بالینی، آنتی اکسیدان ها و خواص ضد التهابی آلو خشک و میزان بالای ویتامین k آن، می تواند به جلوگیری از تحلیل استخوان ها، کمک به حفظ تراکم آنها و تشکیل استخوان های سالم کمک کند.
محافظت آنتی اکسیدانی
آلو بخارا سرشار از آنتی اکسیدان ها، به ویژه دو اسید کافئویل کوینیک یعنی نئوکلروژنیک اسید و اسید کلروژنیک است. این آنتی اکسیدان ها در کاهش سطح گلوکز خون و کلسترول LDL (“کلسترول بد”) مؤثرند و از سلول های بدن در برابر آسیب هایی که می تواند منجر به بیماری شود محافظت می کنند.
کمک به کاهش برخی عوارض پرکاری مثانه (مثانه بیش فعال)
پژوهش ها نشان میدهند که میان یبوست و مثانه بیش فعال ارتباط وجود دارد. تجمع مدفوع در روده بزرگ می تواند به مثانه فشار وارد کند و باعث تشدید پرکاری مثانه شود. همچنین اگر فرد مبتلا به پرکاری مثانه (OAB)، ادرار خود را نگه دارد، ممکن است باعث مختل شدن اسفنکتر مقعدی که ترشح مدفوع را کنترل می کند، شود. به تعویق انداختن ادرار کردن، می تواند باعث توقف حرکات روده نیز شود و به همین دلیل است که یبوست یکی از عوارض جانبی مصرف داروهای درمان پرکاری مثانه است. خوردن آلو خشک می تواند به کاهش یبوست ناشی از مثانه بیش فعال کمک کند.
کاهش فشار خون
نتایج مطالعه ای که تأثیر آلو بخارا بر فشار خون را بررسی کرد، نشان داد که خوردن روزانه این میوه خشک می تواند فشار خون را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
حفظ سلامت میکروبیوم روده
مطالعات نشان می دهد که مصرف روزانه آلو خشک باعث بهبود میکروبیوم مدفوع روده می شود. در عین حال، فیبر و سایر ترکیبات موجود در آن با بهبود سلامت میکروبیوم روده ، منجر به تقویت و بهبود سلامت استخوان ها میشود. سلامت میکروبیوم روده باعث جذب بهتر مواد مغذی غذاها می شود.
حفظ سلامت قلب
آلو بخارا حاوی پتاسیم است و مصرف آن باعث افزایش کلسترول خوب (HDL) می شود. پتاسیم یک ماده معدنی است که به عملکرد صحیح عضلات، اعصاب و قلب کمک می کند. خوردن چهار تا پنج آلو خشک، حدود 12 درصد از پتاسیم توصیه شده روزانه را تأمین می کند.
کمک به کاهش وزن
آیا میدانید
تحقیقات نشان می دهد که مصرف روزانه حدود 5 تا 6 عدد آلو بخارا، از کاهش تراکم استخوان در زنان یائسه مبتلا به پوکی استخوان ( استئوپنی ) جلوگیری می کند.
ارزش غذایی آلو بخارا
آلو خشک منبع خوبی از ویتامین A، ویتامین C، ویتامین K، آهن، منگنز، مس، ویتامین B6 و پتاسیم است. مشخصات تغذیه ای آلو بخارا در جدول زیر نشان داده شده است.
مشخصات تغذیه ای یک وعده معادل 5 عدد آلو خشک | |
کالری | 104 |
پروتئین | 1 گرم |
چربی | 0 |
کربوهیدارت | 28 گرم |
فیبر | 3 گرم |
قند | 17 گرم |
عوارض مصرف آلو بخارا
- مشکلات گوارشی : ترکیبات موجود در آلو خشک (سوربیتول و فیبر) حرکات روده را تحریک می کند که می تواند باعث مشکلات گوارشی در برخی افراد شود. در برخی افراد، مصرف قندهای پلی الکلی مانند سوربیتول می تواند منجر به نفخ روده، گاز معده، حالت تهوع خفیف، گرفتگی معده متوسط تا شدید و یا استفراغ شود.
- اسهال : خوردن بیش از حد آلو خشک و سایر میوههای خشک مانند کشمش و انجیر به دلیل فیبر و سوربیتول بالایی که دارند میتواند منجر به اسهال یا تشدید آن شود.
- افزایش خطر قرار گرفتن در معرض آکریل آمید : آکریل آمید یک ماده شیمیایی است که در اثر دما و حرارت بالا می تواند در غذاها ایجاد شود. این ماده شیمیایی از تعامل قندها و اسید آمینه ای به نام آسپاراژین تشکیل می شود. ماده شیمیایی آکریل آمید، زمانی که بلعیده شود، می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
- واکنش های آلرژیک : خوردن آلو خشک می تواند باعث خارش، سوزش، گزگز و گاهی اوقات تورم دهان، زبان و گلو شود.
آیا میدانید
در هر 100 گرم آلو بخارا حدود 14.7 گرم سوربیتول وجود دارد. این در حالی است که تنها 5 گرم سوربیتول به طور بالقوه می تواند باعث نفخ شود!