درباره فواید و عوارض ماچا (Matcha) بیشتر بدانید
ماچا چیست؟
ماچا نوعی چای سبز است که خاستگاه آن ژاپن است. این نوشیدنی همانند دیگر گونه های چای، از برگ بوته های چای تهیه می شود. کشاورزان 2 هفته قبل از برداشت، سازه هایی در اطراف گیاهان می سازند تا دیگر نور آفتاب به آنها نرسد و در سایه و تاریکی قرار بگیرند.
این کار باعث می شود که برگ های بوته چای نرمتر، شیرینتر و درخشانتر شوند. پس از برداشت، برگ های چای به سرعت بخارپز می شوند، سپس خشک می شوند و به مدت 20 دقیقه در فرهای گرم قرار می گیرند. سپس ساقهها، شاخهها و سایر قسمتهای غیر ضروری را جدا می کنند و برگها را به به شکل پودر خرد می کنند.

این چای ژاپنی سرشار از آنتی اکسیدان است و فواید متعددی برای سلامتی از جمله بهبود سلامت قلب، کاهش وزن و کاهش سطح استرس دارد.
اگرچه چای سیز و ماچا هر دو از یک برگ چای درست می شود، اما ماچا، طعمی شیرین تر و خامه ای تر از چای سبز معمولی دارد.
فواید ماچا برای سلامتی
حاوی آنتی اکسیدان است
آنتی اکسیدان های موجود در آن از سلول های بدن در برابر استرس اکسیداتیو محافظت می کند.
کاهش فشار خون
یکی از آنتی اکسیدان های موجود در ماچا، کاتچین است. این آنتی اکسیدان به کاهش فشار خون کمک می کند و در نتیجه می تواند برای پیشگیری از بیماری های قلبی، حمله قلبی و سکته مغزی مفید باشد.
کاهش کلسترول
کاتچین نوعی آنتی اکسیدان است که کلسترول بد (LDL) و کلسترول تام را کاهش می دهد. در نتیجه خطر ابتلا به بیماری های قلبی، حمله قلبی و سکته را کاهش می دهد.
کاهش خطر ابتلا به سرطان
پلی فنول ها و سایر آنتی اکسیدان های موجود در ماچا می توانند به محافظت از سلول های بدن در برابر سرطان کمک کنند. با این وجود اینکه آیا این ترکیبات می توانند از ابتلا به سرطان پیشگیری کنند یا آن را به تأخیر بیاندازند یا نه، نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.
حفظ سلامت دندان ها
نوشیدن یک فنجان چای ماچا در روز به حفظ سلامت دندان ها کمک می کند. به نظر می رسد ترکیبی در درون این برگ ها وجود دارد که در حفظ تعادل اسید دهان مؤثر است. احتمال دارد فلورایدی که گیاه از خاک دریافت می کند نیز در حفظ سلامت دهان ها مؤثر باشد.
افزایش هوشیاری
ماچا حاوی کافئین است بنابراین در افزایش هوشیاری و تمرکز مؤثر است.
هشدار: زیاده روی در مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین می تواند باعث عصبانیت و اختلال خواب شود.
کاهش التهاب بدن
پلی فنول های موجود در این نوشیدنی، نوعی آنتی اکسیدان هستند که برای کاهش التهاب ناشی از آرتریت مؤثرند. همچنین روند تجزیه غضروف های ناشی از بیماری آرتریت را کُند می کنند.
عوارض جانبی ماچا
ممکن است باعث مشکلات گوارشی شود
چای ماچا سرشار از فیبر است که برای سلامت روده مفید است. با این حال، مصرف بیش از حد فیبر می تواند منجر به مشکلات گوارشی مانند یبوست، اسهال، نفخ و گاز شود.
ممکن است باعث اضطراب، بی قراری و بی خوابی شود
این نوشیدنی حاوی کافئین است که یک محرک است و می تواند باعث بی خوابی و افزایش ضربان قلب شود. مصرف بیش از حد کافئین عوارض جانبی مانند اضطراب، بی قراری و بی خوابی دارد.
ممکن است سطح قند خون را افزایش دهد
چای ماچا حاوی نوعی قند به نام مالتوز است. مالتوز یک دی ساکارید است که در بدن به گلوکز تجزیه می شود. مصرف بیش از حد گلوکز باعث افزایش سطح قند خون میشود. برای افراد مبتلا به دیابت یا کسانی که می خواهند قند خون خود را کنترل کنند، وجود مالتوز می تواند مشکل ساز شود.
ممکن است حاوی سرب باشد
برگ های این گیاه ممکن است حاوی سرب باشد. سرب یک فلز سنگین است و مصرف زیاد آن سمی و خطرناک است. بالا رفتن سرب در بدن می تواند منجر به مشکلات سلامتی مختلفی مانند آسیب مغزی، آسیب کلیه و کم خونی شود.
ممکن است باعث واکنش آلرژیک شود
نوشیدن چای ماچا در برخی افراد واکنش آلرژیک ایجاد میکند که شایع ترین علائم آن کهیر، خارش و تورم است.
ممکن است با بعضی داروها تداخل داشته باشد
بر اساس تحقیقات گزارش شده، ممکن است مصرف این نوشیدنی با برخی داروها مانند رقیق کننده های خون و داروهای فشار خون تداخل داشته باشد و عوارض جانبی شدیدی در بیماران ایجاد کند.
ممکن است باعث ایجاد سنگ کلیه شود
چای ماچا حاوی اگزالات است. اگزالات ترکیباتی هستند که می توانند به کلسیم متصل شده و سنگ کلیه تشکیل دهند. اگر مستعد ابتلا به سنگ کلیه هستید یا سابقه آن را دارید، قبل از مصرف آن با پزشک مشورت کنید.
اگر باردار هستید بهتر است از آن اجتناب کنید
این چای حاوی کافئین و سایر ترکیباتی است که می توانند از جفت عبور کنند و بر رشد جنین تأثیر بگذارند. بنابراین، اگر باردار هستید یا در تلاش برای باردار شدن هستید، بهتر است از از مصرف آن پرهیز کنید.
ممکن است برای کودکان مناسب نباشد
این چای بدلیل داشتن کافئین برای کودکان توصیه نمی شود. هر چه سن کودک کمتر باشد، احتمال واکنش نامطلوب به کافئین، حتی در مقادیر کم، بیشتر است.
آیا میدانید
چای ماچا می تواند به عملکرد کبد در کودکان آسیب برساند
ممکن است باعث درماتیت تماسی شود
مصرف آن ممکن است باعث درماتیت تماسی شود. درماتیت تماسی ضایعات پوستی به شکل جوش هستند که در اثر تماس با یک ماده حساسیت زا ایجاد می شوند.
تهیه چای ماچا
60 تا 120 گرم آب در حال جوش را با 1 تا 2 قاشق چایخوری پودر ماچا مخلوط کنید. وقتی کاملاً در آب حل و کف آلود شد، برای نوشیدن آماده است. می توانید به چای آب از شیر گاو، شیر سویا و یا شیر بادام استفاده کنید.
این پودر را می توانید با بلغور جو دو سر و یا ماست نیز ترکیب و مصرف کنید.