ورزش های هوازی چه فوایدی برای بدن دارند؟
- فواید ورزش های هوازی برای سلامتی
- 1. پیشگیری از بیماری قلبی / 2. کنترل سطح قند خون / 3. کاهش فشار خون
- 4. پیشگیری از سکته مغزی / 5. کاهش خطر ابتلا به زوال عقل / 6. افزایش عملکرد شناختی
- 7. بهبود سلامت مغز / 8. بهبود عملکرد فیزیکی / 9. افزایش طول عمر
- 10. حفظ وزن مناسب / 11. کمک به درمان علائم افسردگی و اضطراب
ورزش های هوازی خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها را کاهش می دهند، از بیماری قلبی گرفته تا زوال عقل. اگرچه تمام انواع فعالیت های بدنی برای سلامتی مفید هستند، اما ورزش های هوازی مانند پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری و ایروبیک، به شکل ویژه ای برای سلامتی مفید هستند زیرا باعث می شوند قلب و ریه ها بیشتر از حد معمول کار کنند و تقویت شوند.
فواید ورزش های هوازی برای سلامتی

پیشگیری از بیماری قلبی
ورزش های هوازی برای حفظ سلامت قلب، ریه ها و رگ های خونی ضروری هستند. انجام منظم آنها در پیشگیری از ابتلا به بیماری قلبی مفید است و خطر مرگ ناشی از این بیماری را کاهش می دهد.
کنترل سطح قند خون
کنترل سطح قند خون برای کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 بسیار مهم است. در افراد مبتلا به دیابت نگه داشتن سطح قند خون در محدوده سالم، ضروری است. قند خون بالا می تواند به رگ های خونی آسیب برساند و منجر به بیماری قلبی شود. انسولین برای تنظیم قند خون ضروری است. ورزش های هوازی می توانند حساسیت به انسولین را افزایش دهند به طوری که بدن برای کنترل سطح قند خون به انسولین کمتری نیاز داشته باشد.
در حین ورزش، ماهیچه ها از گلوکز خون استفاده می کنند. به این ترتیب، ورزش از افزایش بیش از حد قند خون جلوگیری می کند.
کاهش فشار خون
فشار خون بالا به عروق خونی و قلب فشار وارد می کند که با گذشت زمان می تواند عواقب جدی مانند افزایش خطر حمله قلبی یا سکته به دنبال داشته باشد.
ورزش های هوازی به حفظ فشار خون در محدوده سالم کمک می کنند و می توانند به اندازه داروهای فشار خون در کاهش فشار خون بالا مؤثر باشند.
پیشگیری از سکته مغزی
هنگامی که خون رسانی به ناحیه ای از مغز مسدود شود، سکته مغزی اتفاق می افتد که عواقب جدی و خطرناکی به دنبال دارد. ورزش های هوازی منظم با حفظ سلامت عروق خونی و قلب، خطر سکته مغزی را کاهش می دهد.
برای افرادی که دچار سکته مغزی شده اند، فعالیت بدنی برای پیشرفت روند بهبودی و کاهش خطر سکته مغزی دیگر مهم است.
کاهش خطر ابتلا به زوال عقل
فعالیت های هوازی منظم یکی از مؤثرترین روشها برای پیشگیری از بیماری آلزایمر ( شایعترین شکل زوال عقل ) است. تحقیقات نشان داده است خطر ابتلا به زوال شناختی و زوال عقل در بین افرادی که فعالیت بدنی بیشتری دارند، کمتر است.
افزایش عملکرد شناختی
فعالیت های هوازی، ابتلا به زوال شناختی را به تعویق می اندازند، همچنین فرآیندهای فکری را در کودکان و نوجوانان تقویت می کنند. مطالعات نشان می دهد که انجام ورزش های هوازی و آمادگی جسمانی بهتر با نمرات بهتر در مدرسه و بهبود عملکرد در کارهای شناختی مانند تست های حافظه مرتبط است.
بهبود سلامت مغز
ورزش های هوازی باعث بهبود بسیاری از فرآیندهای بیولوژیکی می شود که به عملکرد مغز کمک می کنند. آنها :
- اندازه و عملکرد نواحی کلیدی مغز، مانند هیپوکامپ را فازایش می دهند
- به مغز کمک می کنند تا پاسخ به استرس را کنترل کند.
- باعث کاهش التهاب می شوند
- مقاومت در برابر استرس اکسیداتیو را فازایش می دهند
این تغییرات تأثیر مثبتی بر سلامت روان و عملکرد شناختی دارند.
بهبود عملکرد فیزیکی
توانایی انجام وظایف روزمره در حفظ استقلال و رفاه فردی بسیار مهم است. ورزش های هوازی، توانایی های بدنی لازم برای انجام فعالیت های روزانه را بهبود می بخشد. آمادگی جسمانی بهتر می تواند، از سقوط و آسیب های ناشی از آن به خصوص در دوران سالمندی پیشگیری کند.
افزایش طول عمر
فعالیت های هوازی باعث افزایش طول عمر و کیفیت زندگی می شود. سطوح بالاتر فعالیت هوازی، بدون توجه به شدت فعالیت، خطر مرگ را کاهش می دهد.
حفظ وزن مناسب
لازمه کاهش وزن، کمبود یا همان نقصان کالری است. افرادی که می خواهند کاهش وزن داشته باشند حتما باید کالری بیشتری نسبت به کالری دریافتی خود بسوزانند تا در فاز نقصان کالری قرار بگیرند.
ورزش های هوازی باعث می شوند بدن برای تأمین انرژی کالری بسوزاند. این یک راه عالی برای ایجاد کمبود کالری است که منجر به کاهش وزن می شود. با این حال، بیشتر افراد برای رسیدن به کسری کالری، لازم است که کالری دریافتی خود را نیز کاهش دهند.
کمک به درمان علائم افسردگی و اضطراب
آزمایشات بالینی نشان داده اند که ورزش های هوازی علائم را در افراد مبتلا به افسردگی و اختلالات اضطرابی کاهش می دهند. از آنجایی که فعالیت های هوازی، آمادگی جسمانی را بهبود می بخشد، ممکن است در پیشگیری از شروع افسردگی و اختلالات اضطرابی نیز مؤثر باشند.