کدام مکمل های تستوسترون را مصرف کنیم؟
- تستوسترون تزریقی
- تستوسترون ترانس درمال
- سایر روش های تجویز تستوسترون
- سایر روش های جایگزین برای افزایش تستوسترون
- چه افرادی نیاز به مصرف مکمل تستوسترون دارند؟
- خلاصه
مصرف برخی مکمل ها و داروها می تواند باعث افزایش سطح تستوسترون شود، با این حال بالا رفتن سطح این هورمون می تواند خطر مشکلات قلبی عروقی مانند حمله قلبی یا ایست قلبی را هم افزایش دهد. معمولاً مصرف مکمل های تستوسترون برای افرادی که به دلیل شرایط پزشکی خاص، سطح تستوسترون بدنشان از حد نرمال پایین تر است، تجویز می شوند. علاوه براین مصرف این مکمل ها برای افراد تراجنسیتی که تصمیم به تغییر جنسیت دارند، معمولاً بخشی از فرآیند انتقال است.

عمدتاً تستوسترون به صورت تزریقی و یا جذب از طریق پوست توسط پزشک تجویز می شود.
برخی افراد هم ترجیح می دهند از درمان های جایگزین برای بالا بردن سطح تستوسترون بدنشان استفاده کنند که بسیاری از این درمان ها فاقد پشتوانه علمی هستند.
تستوسترون تزریقی
مکمل های تستوسترون تزریقی معمولاً «تستوسترون انانتات» یا «تستوسترون سیپیونات» هستند که به صورت هفته ای یا دو هفته یکبار تزریق می شوند.
«تستوسترون انانتات» و «تستوسترون سیپیونات» تستوسترون های محلول در روغن هستند که به صورت عضلانی تزریق می شوند و به مدت دو هفته به صورت فعال در بدن باقی می مانند. میزان احتباس آبی که با تستوسترون سیپیونات رخ می دهد کمتر از مقدار آبی است که با تستوسترون انانتات در بدن اتفاق می افتد.
تستوسترون انانتات سطح هورمون تستوسترون در بدن را افزایش می دهد. این مکمل هورمونی بیشتر برای آقایان کاربرد دارد و برای تقویت قوای جنسی و درمان تأخیر بلوغ پسران تجویز می شود. در خانمها نیز برای درمان نوع خاصی از سرطان سینه کاربرد دارد.
تستوسترون سیپیونات یکی از مؤثرترین استروئیدها در دنیای بدنسازی و بهبود عملکرد ورزشی است. این مکمل هورمونی باعث افزایش توده عضلانی، قدرت و استقامت، بهبود زمان بهبودی، افزایش میل جنسی و وضعیت روحی می شود. مصرف این مکمل هورمونی به هیچ وجه مناسب زنان نیست.
مکمل های تستوسترون تزریقی در درمان هیپوگنادیسم بسیار مؤثر هستند. هیپوگنادیسم زمانی اتفاق می افتد که فعالیت عملکردی غدد جنسی (بیضهها یا تخمدانها) کاهش یابد و یا کاملاً متوقف شود.
تستوسترون ترانس درمال
تستوسترون ترانس درمال، ژل هایی هستند که مستقیماً روی پوست مالیده می شوند که بدلیل سهولت مصرف بسیار محبوب هستند.
عوارض تستوسترون ترانس درمال
- تحریک پوستی
- ژل از طریق تماس پوستی به فرد دیگری ناخواسته منتقل شود
- قبل از انتقال دوز لازم، ژل از بین برود
سایر روش های تجویز تستوسترون
اگر فردی با این روشهای تجویز تستوسترون (تزریقی و ژلی) مشکل داشته باشد، پزشک می تواند از جایگزین های دیگری استفاده کند:
- یک گلوله تستوسترون زیر جلدی که زیر پوست قرار داده شود
- تزریق تستوسترون به بینی یا گونه
- مصرف تستوسترون به صورت خوراکی
این روش ها اگرچه آسانتر هستند اما احتمال تحریک یا ایجاد عفونت در آنها بیشتر است.
سایر روش های جایگزین برای افزایش تستوسترون
بسیاری از مکملهای تستوسترون موجود بدون نسخه، باعث افزایش تستوسترون می شوند اما شواهد کمی در مورد اثربخشی آنها وجود دارد.
تغییرسبک زندگی که شامل ورزش منظم، پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و حفظ وزن نرمال است در مقایسه با مکمل ها، تأثیر بیشتری در افزایش سطح تستوسترون دارند.
D-اسپارتیک اسید
D-اسپارتیک اسید، باعث افزایش سطح تستوسترون در برخی از حیوانات می شود اما مطالعاتی که تأثیر آن را بر روی انسان بررسی کرده اند نشان می دهد که، عمدتاً در انسان بی نتیجه است.
دهیدرواپی آندروسترون
دهیدرواپی آندروسترون (DHEA) یکی از مکمل های تستوسترون است که مطالعات نشان می دهد اثربخشی کمی دارد. DHEA هورمونی است که در بدن وجود دارد اما می توان آن را بعنوان مکمل های تستوسترون هم استفاده کرد.
مکمل های گیاهی
مانند سایر گزینه های جایگزین، شواهد کمی وجود دارد که مکمل های تستوسترون گیاهی تأثیر قابل ملاحظه ای در بالا بردن سطح تستوسترون داشته باشند. علاوه براین از آنجا که این محصولات تحت نظارت سازمان غذا و دارو نیستند، نگرانی هایی در مورد دوز، کیفیت و خلوص این محصولات وجود دارد.
چه افرادی نیاز به مصرف مکمل تستوسترون دارند؟
با بالا رفتن سن، سطح تستوسترون کاهش می یابد که می تواند منجر به مشکلات زیر شود:
- کاهش میل جنسی
- اختلال در نعوظ
- ضعیف شدن ماهیچه ها و استخوان ها
کسانی که می خواهند با اثرات طبیعی پیری مقابله کنند، می توانند از مکمل های تستوسترون تحت نظر پزشک استفاده کنند. با این حال به دلیل خطرات زیادی که دارد، مصرف مکمل های تستوسترون برای مقابله با اثرات پیری توصیه نمی شود.
افرادی که قصد تغییر جنسیت دارند و در مرحله گذار هستند نیز نیاز به تستوسترون درمانی دارند.
بیمارانی که با مشکل کاهش تستوسترون مواجه هستند نیز، نیاز به استفاده از تستوسترون جایگزین دارند.
خلاصه
تحقیقات در مورد مکمل های تستوسترون هنوز در حال توسعه است، به ویژه در مورد خطرات بالقوه افزایش سطح آن در بدن.
برای برخی از افراد، مانند کسانی که هیپوگنادیسم دارند یا در حال گذار(تغییر یا تأیید جنسیت) هستند با وجود خطرات بالقوه، بازهم استفاده از تستوسترون درمانی توجیه پذیر است.
توصیه می شود که مکمل های تستوسترون برای معکوس کردن اثرات پیری مصرف نشود.