تأثیر سیگار بر بیماری گریوز چیست؟
اگرچه بسیاری سیگار را عامل مشکلات و بیماری های ریوی و قلبی میدانند اما می تواند بر غده تیروئید و عملکرد آن نیز تأثیر منفی بگذارد. افراد سیگاری نسبت به سایرین، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری گریوز و عوارض آن قرار دارند. گریوز یک اختلال خود ایمنی است که منجر به پرکاری تیروئید – تولید بیش از حد هورمون های تیروئید- می شود. تأثیر سیگار بر بیماری گریوز تنها خطر ابتلا را افزایش نمی دهد بلکه سیگار کشیدن عوارض بیماری به خصوص مشکلات چشمی و اثربخشی داروها را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.

آیا کشیدن سیگار می تواند بیماری گریوز را تشدید کند؟
عوامل مختلفی احتمال ابتلا به بیماری گریوز را افزایش میدهند به ویژه سیگار. سایر عوامل خطر عبارتند از:
- جنسیت: زنان بیش از مردان به این بیماری مبتلا می شوند
- داشتن سابقه خانوادگی
- ابتلا به یک بیماری خودایمنی دیگر مانند آرتریت روماتوئید
یک نظریه در مورد چگونگی تأثیر سیگار بر بیماری گریوز این است که کشیدن سیگار، ممکن است پاسخهای ایمنی را تحریک کند و در نهایت منجر به بیماری گریوز شود. مواد شیمیایی موجود در سیگار مانند نیکوتین، می توانند سیستم ایمنی را به گونه ای تحریک کنند که پاسخ های خود ایمنی آن تشدید شده و منجر به علائم شدیدتر پرکاری تیروئید شود.
علاوه بر این، افراد سیگاری مبتلا به بیماری گریوز بیشتر در معرض ابتلا به بیماری چشمی تیروئید (TED) هستند.
کشیدن سیگار ممکن است سایر علائم بیماری گریوز را نیز تشدید کند، از جمله:
- ضربان قلب تند (تپش قلب)
- لرزش دست
- اختلالات خواب
- کاهش وزن
- ضعف عضلانی
- خارش پوست
آیا سیگار بر داروهای تیروئید تأثیر می گذارد؟
همانطور که گفته شد تأثیر سیگار بر بیماری گریوز تنها به افزایش ریسک ابتلا به این بیماری خلاصه نمی شود بلکه می تواند بر اثربخشی داروهای اختلال گریوز نیز تأثیر منفی بگذارد.
پزشکان از داروهای ضد تیروئید برای کمک به درمان گریوز استفاده می کنند. متیمازول و پروپیل تیوراسیل چند نمونه از داروهای ضد تیروئید هستند که معمولاً برای مصرف در یک دوره 18 ماهه تجویز می شوند.
مواد موجود در سیگار می توانند جذب و متابولیسم این داروها را تغییر دهد. بنابراین برای مقابله با این تغییرات، پزشکان دوز متفاوتی را برای افراد سیگاری مبتلا به گریوز تجویز می کنند.
آیا خطر عود بیماری وجود دارد؟
براساس اعلام بنیاد تیروئید، یک دوره از داروهای ضد تیروئید در 30 تا 50 درصد موارد موفقیت آمیز است و افراد هیچ مشکل دیگری با تیروئید خود نخواهند داشت. با این حال، تیروئید می تواند دوباره بیش فعال شود که به عنوان عود بیماری شناخته می شود.
معمولاً خطر عود پس از گذشت 12 ماه کمتر می شود اما ممکن است چند ماه یا حتی سال بعد رخ دهد. اگرچه آمارها نشان میدهد که خطر عود بیماری گریوز در افراد سیگاری 3 برابر افراد غیر سیگاری است.
تأثیر سیگار بر بیماری چشمی تیروئید(TED) ناشی از گریوز
تأثیر سیگار بر بیماری گریوز می تواند باعث تشدید عوارض ناشی از این بیماری به ویژه عارضه چشمی تیروئید (TED) شود. شواهد علمی نشان میدهند که ارتباط قوی بین سیگار کشیدن و TED که به عنوان افتالموپاتی گریوز نیز شناخته میشود، وجود دارد. سیگار کشیدن بر اکسیژن رسانی به بافت های پشت چشم تأثیر میگذارد و این ناحیه را مستعد التهاب میکند.
افراد سیگاری مبتلا به گریوز، 2 برابر بیشتر از سایر مبتلایان، دچار افتالموپاتی گریوز می شوند و این عدد در افرادی که خیلی سیگار می کشند، 8 برابر است.
حتی در کسانی که برای درمان بیماری گریوز تحت درمان یُد رادیواکتیو هستند، مصرف سیگار، خطر ابتلا به افتالموپاتی گریوز را 4 برابر افزایش میدهد.
اصلی ترین علامت تیروئید چشم یا همان افتالموپاتی، برآمدگی چشم است اما علائم دیگری نیز دارد از جمله:
- چشم های خشک، قرمز یا تحریک شده
- پلک های متورم
- پلک هایی که به درستی بسته نمی شوند
- دوبینی
- حساسیت به نور
- درد یا فشار چشم
- مشکلات حرکتی کره چشم
آیا میدانید
به ندرت تورم اطراف چشم می تواند به عصب بینایی فشار وارد کرده و منجر به از دست دادن بینایی شود.
تأثیر سیگار الکترونیکی بر بیماری گریوز
برخی از مبتلایان برای کاهش تأثیر سیگار بر بیماری گریوز، به سراغ سیگارهای الکترونیکی می روند در حالیکه تأثیر این سیگارهای الکترونیکی (ویپ ها) بر سلامت غده تیروئید هنوز به درستی مشخص نیست.
سیگارهای الکترونیک هم حاوی نیکوتین و سایر مواد شیمیایی هستند که ممکن است باعث تحریک پاسخ سیستم ایمنی شده و در عملکرد تیروئید و داروهای درمانی آن اختلال ایجاد کنند.
خلاصه
سیگار کشیدن می تواند خطر ابتلا به بیماری گریوز را افزایش دهد. همچنین ممکن است علائم را بدتر کرده و منجر به عوارض چشمی شود. علاوه بر این، می تواند پاسخ های درمانی را پیچیده و احتمال عود را بیشتر کند.
مواد موجود در سیگار و محصولات مشابه آن مانند سیگارهای الکترونیک، بر فرآیندهای خودایمنی زمینه ای بیماری گریوز تأثیر دارند. بنابراین ترک سیگار یک قدم مهم برای افراد مبتلا به بیماری گریوز است. ترک سیگار می تواند منجر به بهبود قابل توجهی در علائم بیماری گریوز و بیماری چشمی تیروئید شود.