بیماری ام اس چه علائم، علل و عوارضی دارد و چه افرادی در معرض آن هستند؟
بیماری مولتیپل اسکلروزیس که به اختصار ام اس (MS) نامیده می شود نوعی بیماری خودایمنی است. این بیماری خودایمنی باعث از بین رفتن پوشش محافظتی فیبرهای عصبی که به آنها میلین می گویند، می شود. بیحسی، ضعف، مشکل در راه رفتن و تغییرات بینایی از علائم شایع بیماری ام اس است. متاسفانه در حال حاضر هیچ درمانی برای ام اس وجود ندارد. با این حال، درمانهایی برای کمک به سرعت بخشیدن به بهبودی پس از حملات، اصلاح سیر بیماری و مدیریت علائم وجود دارد.
فهرست مطالب
تعریف بیماری | انواع مختلف ام اس | علائم | علل | عوامل خطر | عوارض | بیماری های ناشی از ام اس | تشخیص و آزمایش ها | مدیریت و درمان + داروهای ام اس | پیشگیری | سؤالات متداول
ام اس چیست؟
مولتیپل اسکلروزیس نوعی بیماری خودایمنی است، به این معنی که به دلایل ناشناخته، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافتهای سالم بدن حمله میکند! در بیماری ام اس، سیستم ایمنی به غلاف میلین حمله میکند. غلاف میلین بافت محافظی است که اعصاب را در سیستم عصبی مرکزی (CNS) احاطه کرده و از مغز، نخاع و اعصاب بینایی تشکیل شده است.
آسیب دیدن میلین ارتباط بین مغز و بقیه بدن را مختل میکند و در نهایت ممکن است بیماری منجر به آسیب دائمی فیبرهای عصبی شود.

آسیب وارده به میلین علت بروز علائم رایج ام اس از جمله خستگی، چشم درد، تاری دید، مشکل در حفظ تعادل و راه رفتن، بیحسی و مشکل در تمرکز است.
علائم ام اس به فرد، محل آسیب ایجاد شده در سیستم عصبی و شدت آسیب وارده به فیبرهای عصبی بستگی دارد. برخی از افراد توانایی راه رفتن به تنهایی یا حرکت را از دست میدهند. برخی دیگر ممکن است دورههای طولانی بدون هیچ علامت جدیدی باشند که به آن بهبودی میگویند. به طور کلی سیر بیماری ب اتوجه به نوع ام اس، متفاوت است.
انواع مختلف ام اس
سندروم ایزوله بالینی (CIS)
از نظر علم پزشکی، سندروم ایزوله بالینی (CIS)، ام اس نیست – اما ممکن است پیش درآمدی برای ابتلا به بیماری ام اس باشد. CIS یک اصطلاح علمی است که ظاهر شدن اولین علائم شبیه ام اس را توصیف میکند که ممکن است با گذر زمان به ام اس تبدیل شود و یا نشود.
اصطلاح CIS برای توصیف علائمی مانند نوریت اپتیک (درد در چشم و از دست دادن بینایی) یا اسپاسم (انقباضات کنترل نشده عضلات ناشی از آسیب عصبی) استفاده میشود و همیشه باعث درد نمیشود. اگر پزشک مشکوک باشد که علائم ممکن است ناشی از ام اس باشد، معمولاً MRI تجویز میکند و آزمایشهای دیگری را برای رد سایر بیماریها انجام میدهد. برای اینکه این دوره به عنوان CIS طبقهبندی شود، باید حداقل علائم ۲۴ ساعت طول بکشد و دمیلیناسیون را نشان دهد. (زمانی که التهاب باعث جدا شدن میلین از اعصاب در سیستم عصبی مرکزی میشود را دمیلیناسیون می گویند)
ام اس عودکننده-بهبودیابنده (RRMS)
تا به امروز، شایعترین نوع بیماری ام اس، RRMS است که حدود ۸۵٪ از کل موارد ام اس را تشکیل میدهد. ابتلا به RRMS به معنای داشتن دورههایی از تشدید و عود علائم و به دنبال آن دورههایی از بهبودی جزئی یا کامل است.
تشدید علائم باید حداقل ۲۴ ساعت طول بکشد تا عود در نظر گرفته شود، اما میتواند هفتهها یا حتی ماهها ادامه داشته باشد. این دوره برای هر بیمار و حتی هر عود متفاوت است. اینکه این چرخه چند وقت یکبار تکرار میشود نیز برای هر فرد متفاوت است، اما با درمان مناسب، بسیاری از بیماران ماهها یا حتی سالها بین دورههای تشدید بیماری شان فاصله میفتد.
ام اس پیشرونده ثانویه (SPMS)
تا دو یا سه دهه پیش، اکثر افراد مبتلا به RRMS به MS پیشرونده ثانویه (SPMS) مبتلا میشدند – به این معنی که دیگر هرگز دورههای بهبودی را تجربه نمیکردند و علائم همیشه وجود داشتند. این وضعیت در سالهای اخیر برای بسیاری از مبتلایان به RRMS به لطف درمانهای جدید و مؤثری که برای بیماری ام اس وجود دارد، به طرز چشمگیری تغییر کرده است. به درمان های جدید MS، درمان های تعدیل کننده بیماری (DMT) گفته می شود که برای اولین بار در سال ۱۹۹۳ میلادی معرفی شدند.
در صورت عدم درمان، حدود ۵۰٪ از افراد مبتلا به RRMS در عرض ۱۰ سال به SPMS مبتلا میشوند. امروزه، اگر نگوییم دهه ها حداقل میتوان گفت سال ها طول میکشد تا افراد مبتلا به RRMS به MS پیشرونده ثانویه مبتلا شوند. برخی از درمان های تعدیل کننده حتی میتوانند پیشرفت بیماری ام اس پیشرونده ثانویه را کُند کنند و علائم را به طور مؤثرتری مدیریت کنند.
ام اس پیشرونده اولیه (PPMS)
تقریباً 85 % از افراد مبتلا به بیماری ام اس، بیماریشان با نوع ام اس عودکننده-بهبودیابنده (RRMS) شروع می شود. با این وجود حدود 10 % از افراد مبتلا از همان ابتدا دچار ام اس پیشرونده اولیه هستند (PPMS).
بیماری ام اس پیشرونده کمتر به درمان ها پاسخ میدهد و میزان بهبودی در آن وجود ندارد و یا بسیار کم است. علائم مبتلایان به PPMS، از همان آغاز بیماری، به تدریج بدتر می شود.
ام اس پیشرونده-عودکننده (PRMS)
آمارها نشان میدهد که 5 % افراد مبتلا به ام اس، از همان ابتدا دچار ام اس پیشرونده-عودکننده (PRMS) می شوند که نادرترین شکل این بیماری است. علائمی که به طور مداوم در حال وخیم تر شدن هستند و عودهای بسیار حاد از علائم PRMS هستند.
علائم و علل
علائم بیماری ام اس
معمولاً نمیتوان گفت که فرد مبتلا به ام اس چه علائم خاصی را نشان میدهد، اگرچه لغزشهای شناختی و مشکلات مربوط به چشم اغلب اولین علائمی هستند که افراد تجربه میکنند. علائم بیماری ام اس بسته به فرد متفاوت است. علائم ممکن است در طول بیماری بسته به اینکه کدام رشتههای عصبی تحت تأثیر قرار میگیرند، تغییر کنند. با این وجود مراحل و انواع مختلف ام اس گاهی اوقات علائم مشترکی دارند از جمله:
- بیحسی یا سوزن سوزن شدن
- احساس شوک الکتریکی که با حرکات خاص گردن، به ویژه خم کردن گردن به جلو رخ میدهد. این احساس علامت لرمیت نامیده میشود
- عدم هماهنگی
- مشکل در راه رفتن یا عدم توانایی در راه رفتن
- ضعف
- از دست دادن جزئی یا کامل بینایی، معمولاً در یک چشم اتفاق میفتد. از دست دادن بینایی اغلب با درد هنگام حرکت چشم همراه است
- دوبینی
- تاری دید
- سرگیجه و احساس کاذبی مبنی بر اینکه فرد یا محیط اطرافش در حال حرکت است
- مشکل در عملکرد جنسی
- مشکل در عملکرد مثانه و روده
- اسپاسم و گرفتگی عضلات
- خستگی
- لکنت زبان
- مشکلات شناختی (مشکل در حافظه، تفکر و درک اطلاعات)
- تغییرات خلقی (افزایش اندک دمای بدن میتواند به طور موقت علائم ام اس را بدتر کند. این موارد عود واقعی بیماری محسوب نمیشوند، بلکه عود کاذب هستند)
- درد و خارش
- افسردگی و اضطراب
- لرزش، مشکلات گفتاری و مشکل در بلع
علل ام اس
علت بیماری مولتیپل اسکلروزیس مشخص نیست. این بیماری یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به بافتهای خود حمله میکند. در بیماری ام اس، سیستم ایمنی به ماده چربی که فیبرهای عصبی مغز و نخاع را میپوشاند و محافظت میکند، حمله کرده و آن را از بین میبرد. این ماده چرب میلین نام دارد.
میلین را میتوان با پوشش عایق روی سیمهای برق مقایسه کرد. هنگامی که میلین محافظ آسیب میبیند و فیبر عصبی قابل دیدن میشود، پیامهایی که در امتداد آن فیبر عصبی حرکت میکنند، ممکن است کُند یا مسدود شوند.
علت اینکه چرا برخی افراد دچار ام اس میشوند مشخص نیست. متخصصان احتمال میدهند ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ممکن است خطر ابتلا به ام اس را افزایش دهند.
عوامل خطر و عوارض
عوامل خطر
عواملی که خطر ابتلا به ام اس را افزایش میدهند عبارتند از:
- سن: در هر سنی ممکن است به بیماری ام اس مبتلا شد با این حال شروع آن معمولاً بین ۲۰ تا ۴۰ سالگی است.
- جنسیت: زنان ۲ تا ۳ برابر بیشتر از مردان به ام اس عودکننده-بهبودیابنده (RRMS) مبتلا می شوند.
- سابقه خانوادگی: اگر یکی از والدین و یا یکی از خواهرها و یا برادرها مبتلا باشند، خطر ابتلا در سایر اعضای خانواده بیشتر است.
- عفونتهای خاص: انواع ویروسها از جمله اپشتین بار با ام اس مرتبط هستند. اپشتین بار ویروسی است که باعث مونونوکلئوز (نوعی بیماری عفونی مربوط به دهان) عفونی میشود.
- نژاد: افراد سفید پوست، به ویژه آنهایی که از نژاد اروپای شمالی هستند، بیشترین خطر ابتلا به ام اس را دارند.
- آب و هوا: ام اس در مناطقی که آب و هوای معتدل دارد، بسیار شایعتر است مانند کانادا، شمال ایالات متحده، نیوزیلند، جنوب شرقی استرالیا و اروپا.
- کمبود ویتامین D: پایین بودن ویتامین D و کم بودن مدت زمان قرار گرفتن در معرض نور خورشید خطر ابتلا به MS را افزایش میدهد. ماه تولد نیز ممکن است بر احتمال ابتلا به ام اس تأثیر بگذارد زیرا با میزان قرار گرفتن مادر در معرض نور خورشید در دوران بارداری مرتبط است.
- چاقی: افرادی که چاق هستند یا در دوران کودکی چاق بودهاند، بیشتر در معرض خطر ابتلا قرار دارند.
- ابتلا به برخی بیماریهای خودایمنی: مبتلایان به برخی بیماری های خودایمنی مانند بیماری تیروئید، کمخونی خطرناک، پسوریازیس، دیابت نوع ۱ یا بیماری التهابی روده بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری ام اس قرار دارند.
- سیگار کشیدن: افرادی که سیگار میکشند، نسبت به افرادی که سیگار نمیکشند بیشتر مستعد ابتلا به ام اس عودکننده-بهبودیابنده هستند.
- میکروبیوم روده: افراد مبتلا به ام اس ممکن است میکروبیوم روده متفاوتی نسبت به سایر افراد داشته باشند.
عوارض
- تغییرات خلقی مانند افسردگی، اضطراب یا نوسانات خلقی
- سفتی یا اسپاسم عضلات
- تشنج، اگرچه بسیار نادر است
- ضعف یا فلج شدید که معمولاً در بازوها یا پاها اتفاق میفتد
- مشکل در عملکرد مثانه، روده یا عملکرد جنسی
- مشکل در تفکر و حافظه
بیماریهای ناشی از ام اس
- نورالژی تریژمینال: عصب تریژمینال بزرگترین عصب جمجمهای است که به بخش زیادی از صورت حس میدهد. نورالژی تریژمینال، که به عنوان تیک دولوروکس نیز شناخته میشود، زمانی اتفاق میافتد که ام اس به این مسیر حمله میکند و میتواند بسیار دردناک باشد.
- علامت لرمیت: احساسی شبیه یک شوک الکتریکی است که هنگام خم کردن گردن به جلو، در پشت سر و ستون فقرات ایجاد میشود. گاهی اوقات میتواند به بازوها و پاها نیز سرایت کند و به طور بالقوه باعث مشکل در راه رفتن شود. علامت لرمیت سرنخی است که نشان میدهد بیماری ام اس به ستون فقرات گردن آسیب رسانده است.
- آغوش ام اس: این بیماری با نام باندینگ یا حلقه زدن نیز شناخته میشود و یک احساس ناراحت کننده سفتی در اطراف بالاتنه است که نفس کشیدن را سخت می کند. این وضعیت ممکن است در اثر اسپاسم عضلات یا آسیب عصبی و یا هر دو ایجاد شود.
- دیسستزی: احساس ناخوشایند و غیرطبیعی است که در اثر ارسال نادرست سیگنالها توسط اعصاب آسیب دیده ایجاد می شود. دیسستزی ممکن است به صورت بیحسی، سوزن سوزن شدن، احساس سوزش یا خارش بروز کند.
تشخیص و آزمایشها
هیچ ابزار تشخیصی واحدی برای مشخص کردن دقیق این بیماری وجود ندارد. در طول معاینه، متخصص مغز و اعصاب اطلاعات بیشتری در مورد علائم و سابقه پزشکی بیمار کسب میکند. بنا به تشخیص وی ممکن است آزمایش های تشخیصی انجام شود.
آزمایش های تشخیصی کمک میکنند تا بیماریهایی با علائم مشابه ام اس رد شوند. آزمایشها اغلب شامل موارد زیر هستند:
- آزمایش خون و آزمایش ادرار
- آزمایش تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
- آزمایش توموگرافی انسجام نوری (OCT)
- آزمایاش مایع نخاع (LP)
- آزمایش پتانسیل برانگیخته (EP)
مدیریت و درمان
در حال حاضر درمانی برای ام اس وجود ندارد اما می توان آسیب ناشی از بیماری ام اس را به حداقل رساند، علائم آن را مدیریت و از عوارض آن پیشگیری کرد.
برنامه درمانی عموماً شامل موارد زیر است:
- دارو درمانی
- فیزیوتراپی، کاردرمانی یا گفتاردرمانی
- مشاوره سلامت روان
- استفاده از عینک یا مصرف دارو برای علائم بینایی
- تحریک عمقی مغز برای اسپاسم و لرزش عضلات
- استفاده از وسایل کمکی حرکتی مانند عصا، واکر یا صندلی چرخدار
- داروهای ضد تشنج یا داروهای ضد اسپاسم (گاباپنتین یا نورتریپتیلین) برای درد
- داروهایی مانند دونپزیل برای کنترل علائم شناختی
- درمانهای جایگزین مانند طب سوزنی و یوگا
داروهای ام اس
داروهای ام اس میتوانند عود بیماری و ایجاد ضایعات را کاهش دهند و پیشرفت بیماری را کُند کنند.
انواع رایج داروهای بیماری ام اس عبارتند از:
- درمانهای تعدیل کننده بیماری: این داروها تعداد دفعات عود بیماری را کاهش میدهند، پیشرفت ام اس را کُند میکنند و از تشکیل ضایعات جدید در مغز و نخاع جلوگیری میکنند. تا کنون چندین دارو برای درمان طولانیمدت ام اس توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تأیید شدهاند که عبارتند از:
- بتا اینترفرون، گلاتیرامر استات یا اوفاتوموماب که به صورت تزریق پوستی استفاده میشوند
- آلمتوزوماب، ناتالیزوماب، ریتوکسیماب، اوکرلیزوماب یا یوبلیتوکسیماب به صورت تزریق به داخل وریدی (IV) باید استفاده شوند
- کلادریبین، دی متیل فومارات، دیروکسیمل فومارات، مونومتیل فومارات، فینگولیمود، سیپونیمود، پونسیمود، اوزانیمود یا تریفلونوماید که داروهای خوراکی هستند.
- داروهای مدیریت عود بیماری: برای حملات شدید علائم تجویز می شوند. کورتیکواستروئیدها (مانند متیل پردنیزولون) با سرکوب سیستم ایمنی بدن به سرعت التهاب را کاهش میدهند. این داروها میتوانند زمان بهبودی را پس از حمله تسریع کنند. همچنین آسیب به غلاف میلین اطراف سلولهای عصبی را کُند میکنند. این دارو باید توسط پزشک به رگ بازوی بیمار تزریق شود. سایر درمانهای کوتاهمدت برای حملات شدید، درمان ایمونوگلوبولین IV یا تعویض پلاسما است.
- پلاسمافرزیس: اگر بدن بیمار در طول حمله ام اس به داروهای خاصی پاسخ خوبی ندهد، پزشک ممکن است تعویض پلاسما (پلاسمافرزیس) را توصیه کند. این روش در به حداقل رساندن آسیب ناشی از حمله مداوم، در مقایسه با جلوگیری از حملات بیشتر در درازمدت، مؤثرتر است.
پیشگیری
هیچ راه شناختهشدهای برای پیشگیری از بیماری ام اس وجود ندارد اما داشتن یک سبک زندگی سالم میتواند برای درمان و کنترل بیماری مفید باشد. انتخابهایی که میکنید میتواند به کند شدن پیشرفت بیماری کمک کند:
- خوردن وعدههای غذایی مغذی
- خواب کافی
- شرکت منظم در فعالیتهای بدنی
- عدم استفاده از محصولات دخانی
خلاصه
ام اس یک بیماری خودایمنی مادامالعمر و بدون درمان قطعی است. با این حال، گزینههای درمانی موجود در کمک به مدیریت علائم و به حداقل رساندن دفعات عود بیماری بسیار مؤثر هستند. صرف نظر از درمان، ام اس میتواند منجر به ناتوانی شود و انجام کارهای روزمره را بدون کمک در طول زمان دشوار کند. پیشرفت در گزینههای درمانی امید به زندگی طبیعی در بیماران مبتلا به ام اس را به طور قابل توجهی بهبود بخشیده است. در حال حاضر تنها در موارد بسیار نادر، ام اس میتواند کشنده است.
سؤالات متداول
درد چشم و از دست دادن بینایی (نوریت اپتیک) و همچنین مشکلات شناختی، مشکل در راه رفتن و حفظ تعادل، خستگی مزمن، اسپاسم، مشکلات مثانه و روده از شایع ترین علائم این بیماری هستند.
احتمالاً هر دو. برخی مطالعات، التهاب مزمن ناشی از اختلالات خودایمنی را با افزایش خطر افسردگی مرتبط میدانند. از طرف دیگر، ممکن است در مواجهه با یک بیماری مادامالعمر مانند ام اس فرد احساس سردرگمی کند و خستگی ناشی از آن مشکل تشدید شود.
چند دهه پیش، تقریباً همه افراد مبتلا به RRMS ظرف 10 سال پس از تشخیص، به نوع پیشرفتهتری از بیماری مبتلا میشدند. اکنون، با پیشرفت در درمانهای ام اس به نام درمانهای تعدیل کننده بیماری (DMT)، علائم معمول ممکن است برای دههها – یا به طور کلی پیشرفت نکنند.
اگرچه ممکن است فرد مبتلا با چالشهای جدیدی در اتاق خواب، مانند حفظ نعوظ (در مردان) یا کاهش حس کلیتوریس (در زنان) مواجه شود ولی پزشک میتواند به بازگرداندن زندگی جنسی بیمار به مسیر درست آن کمک کند. به یاد داشته باشید، اگر در تلاش برای بچه دار شدن هستید، باروری به طور مستقیم تحت تأثیر بیماری ام اس قرار نمیگیرد.