چرا جعفری یک سوپر غذاست که نباید از مصرف آن غافل شد؟
جعفری (Parsley) گیاهی با طعمی ملایم و کمی تلخ است و سرشار از مواد مغذی و آنتی اکسیدان ها است. مصرف جعفری تازه یا خشک برای پیشگیری از سرطان، بیماری های قلبی، بیماری کلیوی و محافظت از سلامت چشم و سلامت استخوان ها مفید است.
فهرست مطالب
ارزش غذایی | منبع غنی آنتی اکسیدان ها | پیشگیری از سرطان | سلامت کلیه ها | سلامت استخوان ها | سلامت چشم | سلامت قلب | کاهش قند خون | سایر فواید | چه کسانی که نباید جعفری بخورند
جعفری سرشار از ویتامین C است. ویتامین سی سیستم ایمنی بدن را تقویت و به جذب آهن کمک می کند.
همچنین حاوی مقدار زیادی ویتامین K است که برای انعقاد خون ضروری است. افرادی که داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین استفاده می کنند باید مراقب میزان مصرف ویتامین K خود باشند.

ارزش غذایی جعفری
جعفری حاوی ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها است. مشخصات تغذیه ای آن در جدول زیر نمایش داده شده است.
مشخصات تغذیه ای یک قاشق غذاخوری، جعفری خرد شده | |
کاللری | 1 |
چربی | 0 |
کلسیم | 5 میلی گرم |
ویتامین C | 5 میلی گرم |
بتاکاروتن | 192 میکروگرم |
ویتامین A | 320 میکروگرم |
ویتامین K | 62 میکروگرم |
فواید جعفری برای سلامتی
جعفری منبع غنی آنتی اکسیدان ها است
تحقیقات نشان می دهد که جعفری خشک 18 برابر نوع تازه آن، آنتی اکسیدان دارد. آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که از استرس اکسیداتیو جلوگیری می کنند. استرس اکسیداتیو، عدم تعادل میان آنتی اکسیدان ها و رادیکال های آزاد (مولکول های مضر ) است و به این معنی است که تعداد رادیکال های آزاد بیش از آنتی اکسیدان ها است. در چنین شرایطی رادیکال های آزاد می توانند به اجزای مهم سلولی مانند پروتئینها، DNA و لیپیدهای غشایی آسیب وارد کرده و باعث مرگ سلولی شوند.
جعفری حاوی آنتی اکسیدان های خاصی است، از جمله:
- کاروتنوئیدها (بتا کاروتن و لوتئین): ریسک ابتلا به سرطان ریه را کاهش میدهند.
- فلاونوئیدها: خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و دیابت نوع 2 را کاهش میدهد.
- پلی فنول ها: ترکیباتی که برای کاهش سطح قند خون و مقاومت به انسولین مفید هستند ( زمانی که بدن به درستی به انسولین پاسخ نمی دهد).
یک رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان خطر ابتلا به بیماری های زیر را کاهش میدهد:
- آلزایمر
- روماتیسم مفصلی
- سرطان
- بیماری قلبی
- بیماری کلیوی
جعفری و نقش آن در پیشگیری از سرطان
جعفری سرشار از آنتی اکسیدان ها است که خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهند. هنگامی که سلول ها آسیب می بینند، احتمال اینکه به سلول های سرطانی تبدیل شوند بیشتر است. این ترکیبات از استرس اکسیداتیو که منجر به آسیب سلولی می شود، پیشگیری می کنند.
ویتامین C و آنتی اکسیدان های میریستین (Myricetin) و اپیژنین (Apigenin) موجود در جعفری، علاوه بر تقویت سیستم ایمنی، خطر ابتلا به سرطان روده و سینه را کاهش میدهند.
جعفری خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش میدهد
خواص ضد التهابی جعفری، همراه با توانایی آن در تنظیم pH ادرار و کاهش فشار خون، برای حفظ سلامت کلیه ها و کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه مفید است. اگر رسوبات معدنی موجود در ادرار در مجاری ادراری یا کلیه ها گیر کنند، باعث ایجاد سنگ کلیه می شوند که با درد شدیدی همراه است. جعفری حاوی نیترات است، ترکیبی که در سبزیجات برگ سبز وجود دارد و خطر تشکیل سنگ کلیه را کاهش میدهد.
هشدار : جعفری دارای اگزالات نسبتاً بالایی است که احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش می دهد. با این حال، پزشکان توصیه می کنند که فقط افراد مبتلا به هایپراگزلوری، لازم است مصرف اگزالات های رژیمی خود را محدود کنند.
هایپراگزلوری یک بیماری نسبتاً نادر است که به دلیل انواع اختلالات روده ای ایجاد می شود. در این بیماری، کلیه ها بیش از حد طبیعی اگزالات دفع می کنند.
جعفری خطر شکستگی استخوان ها را کاهش میدهد
جعفری منبع خوبی از ویتامین K است. پایین بودن میزان ویتامین K، بویژه در سالمندان باعث کاهش تراکم استخوان و افزایش خطر شکستگی استخوان ها می شود. ویتامین K به تولید پروتئین هایی کمک می کند که بر متابولیسم استخوان تأثیر دارند و برای تولید سلول های استخوان ساز به نام «استئوبلاست» ضروری هستند.
آیا میدانید
دو قاشق غذاخوری جعفری خرد شده، بیش از نیاز روزانه بدن، ویتامین K دارد.
جعفری از سلامت چشم محافظت می کند
کاروتنوئیدها، از جمله بتاکاروتن، لوتئین و زآگزانتین، رنگدانه هایی هستند که در جعفری وجود دارند. این آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در حفاظت از سلامت چشم و تقویت بینایی دارند. لوتئین و زآگزانتین خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (AMD) را که علت اصلی نابینایی در سنین بالا است را کاهش میدهند.
همچنین بتاکاروتن موجود در آن، در بدن به ویتامین A تبدیل می شود. ویتامین A از سلامت قرنیه که بیرونی ترین لایه چشم است محافظت می کند.
6. جعفری خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش میدهد
آنتی اکسیدان های میریستین (Myricetin) و اپیژنین (Apigenin) موجود در این سبزی برای سلامت قلب مفیدند و خطر برخی بیماری های مزمن را کاهش میدهند. جعفری حاوی کاروتنوئیدها است که باعث کاهش فشار خون، کاهش کلسترول بد خون (LDL) و کاهش التهاب بدن می شوند. مطالعات جمعیتی نشان می دهد که رژیم های غذایی حاوی کاروتنوئید خطر ابتلا به بیماری های قلبی مانند بیماری عروق کرونر را کاهش میدهند.
علاوه بر این، این سبزی منبع غنی از فولات (ویتامین B9 ) است که ریسک بیماری های قلبی را کاهش میدهد.
جعفری سطح قند خون را کاهش میدهد
بالا بودن قند خون عوارض جانبی جدی به دنبال دارد مانند مقاومت به انسولین، دیابت، بیماری قلبی و سندورم متابولیک. مطالعات حیوانی نشان می دهد که آنتی اکسیدان های موجود در جعفری به طور مؤثری می توانند سطح قند خون بالا را کاهش دهند.
در مطالعهای روی موشهای مبتلا به دیابت نوع 1، آنهایی که عصاره جعفری می خوردند سطح قند خون شان پایین تر بود و لوزالمعده (پانکراس) آنها بهتر کار میکرد. با این حال لازم است، مطالعات انسانی برای درک بهتر اثرات این سبزی بر سطح قند خون انجام شود.
عصاره جعفری خواص ضد باکتریایی دارد
عصاره آن یک محلول غلیظ با مقدار زیادی آنتی اکسیدان است. این نوع عصاره دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی است که برای محافظت از بدن در برابر باکتری ها، مخمرها و کپک مفید است. عصاره جعفری از رشد باکتری ها در غذا جلوگیری میکند و خطر ابتلا به باکتری های منتقله از غذا مانند لیستریا و سالمونلا را کاهش میدهد.
جعفری برای پیشگیری از آسیب کبدی در بیماران دیابتی مفید است
مطالعات روی موش های مبتلا به دیابت نشان داد که عصاره جعفری می تواند برای پیشگیری از آسیب کبدی مفید باشد، عملکرد کبد را تقویت کند و سطح آنتی اکسیدان ها را افزایش دهد.
جعفری سیستم ایمنی را تقویت می کند
تحقیقات نشان می دهد آنتی اکسیدان اپیژنین که در جعفری وجود دارد باعث کاهش التهاب شده، از آسیب سلولی جلوگیری می کند و همچنین سیستم ایمنی را هم تقویت می کند.
چه کسانی نباید جعفری بخورند
- خوردن این سبزی برای اکثر کودکان و بزرگسالان بی خطر است اما اگر فردی به گیاهان خانواده چتریان (Apiaceae) حساسیت داشته باشد، احتمال دارد به جعفری نیز واکنش نشان دهد.
- این گیاه غنی از ویتامین k است و برای افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند، مناسب نیست. ( با داروهای رقیق کننده خون تداخل دارد)
هشدار: مکمل های جعفری برای سم زدایی کبد در بازار عرضه می شود اما تا کنون اظهارات و ادعاهای مطرح شده در این زمینه اثبات نشده اند.