خواص و فواید بیوتین (ویتامین B7) برای سلامتی
- بیوتین و خواص و فواید آن
- چه مقدار بیوتین باید در روز مصرف کرد
- علائم و نشانه های کمبود بیوتین
- چه کسانی بیشتر در معرض کمبود بیوتین قرار دارند
- کمبود بیوتینیداز چیست
- غذاهای حاوی بیوتین | سؤالات متداول
بیوتین چیست
بیوتین یکی از هشت ویتامین گروه B است. این ویتامین به عنوان ویتامین B7 یا ویتامین H نیز شناخته می شود. H مخفف عبارت آلمانی “Haar und Haut” به معنای “پوست و مو” است.
همانند سایر ویتامین های گروه B، بیوتین نیز محلول در آب است، یعنی در بدن ذخیره نمی شود و مقدار اضافی آن از طریق ادرار دفع می شود، بنابراین باید نیاز بدن به آن، به صورت روزانه تأمین شود.

بیوتین به بدن در متابولیسم چربی ها، کربوهیدرات ها و پروتئین کمک می کند. علاوه بر این در حفظ سلامت سیستم عصبی، ناخن ها، مو، پوست و سایر عملکردها نقش مهمی دارد. سلول های بدن انسان نمی توانند ویتامین B7 را سنتز کنند؛ با این حال، باکتری هایی در بدن وجود دارند که می توانند این کار را انجام دهند.
خواص و فواید بیوتین
بدن برای متابولیسم چربی ها، کربوهیدرات ها و پروتئین به بیوتین نیاز دارد. ویتامین B7 یک کوآنزیم است یعنی به عنوان یک ترکیب حمایت کننده برای سایر آنزیم های کربوکسیلاز عمل می کند.
آنزیم های کربوکسیلاز در عملکردهای زیر نقش دارند:
- سنتز یا تولید اسیدهای چرب
- سنتز اسیدهای آمینه ایزولوسین و والین
- گلوکونئوژنز یا تولید گلوکز
1.بیوتین به حفظ یک بارداری سالم کمک می کند
کمبود ویتامین B7 در دوران بارداری می تواند منجر به رشد غیر طبیعی جنین شود.
2.بیوتین به سلامت ناخن، مو و پوست کمک می کند
رژیم غذایی نقش مهمی در سلامت ناخن، مو و پوست دارد. مصرف مکملهای بیوتین و غذاهای حاوی آن باعث استحکام بیشتر ناخن ها شده و به سلامت مو و پوست کمک می کند.
کمبود ویتامین B7 می تواند باعث شکنندگی ناخن ها، نازک شدن موها و ریزش آنها و مشکلات پوستی از جمله راش های قرمز و پوسته پوسته شود.
3.بیوتین به کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2 کمک می کند
کمبود ویتامین B7 ممکن است تنظیم قند خون (گلوکز) را مختل کند. برخی شواهد نشان میدهد که سطح این ویتامین در افراد مبتلا به دیابت پایین تر از دیگران است. نتایج چندین پژوهش مختلف نشان داد که بیوتین در کاهش گلوکز خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 و نوع 2 مؤثر است. علاوه بر این در مطالعات حیوانی اثبات شد که ویتامین B7 ترشح انسولین از لوزالمعده را تحریک می کند و باعث کاهش قند خون می شود.
4.بیوتین به کنترل نوروپاتی کمک می کند
نوروپاتی یک بیماری سیستم عصبی است که میتواند باعث درگیری اعصاب محیطی (اعصاب دست ها و پاها) و یا اعصاب مرکزی (مغز و نخاع ) شود. ویتامین B7 برای فعالیت آنزیم پیرووات کربوکسیلاز ضروری است. اگر این آنزیم به درستی عمل نکند، می تواند بر اعصاب تأثیر منفی بگذارد. به همین دلیل، بیوتین می تواند به کاهش آسیب عصبی در افرادی که دیابت دارند یا برای بیماری کلیوی تحت دیالیز هستند، کمک کند.
5.بیوتین به درمان بیماری گانگلیون کمک می کند
بیماری گانگلیون یک اختلال نادر و ارثی است که بر بخشی از سیستم عصبی که حرکت را کنترل می کند، تأثیر می گذارد. این اختلال می تواند منجر به کشش غیرارادی عضلات، سفتی عضلات، ضعف عضلانی و سایر مشکلات مشابه شود. مشاهدات نشان می دهند که استفاده از بیوتین و تیامین در درمان این بیماری مؤثر هستند.
6.بیوتین به درمان بیماری ام اس کمک می کند
مطالعات نشان داده اند که استفاده از دوز بالای ویتامین B7 در درمان ام اس، به بهبود علائم بیماری کمک می کند. ام اس یا مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری خودایمنی است که به پوشش محافظ رشته های عصبی در مغز، نخاع و چشم آسیب می رساند و منجر به ضعف عضلانی، حرکتی و مشکلات دیگر می شود. این پوشش محافظ میلین نام دارد و بیوتین نقش مهمی در تولید آن دارد.
چه مقدار بیوتین باید در روز مصرف کرد
اکثر افراد بیوتین کافی از رژیم غذایی خود دریافت می کنند و نیازی به مکمل ندارند. مقادیر توصیه شده برای مصرف ویتامین B7 در جدول زیر نمایش داده شده است.
سن | مقدار توصیه شده مصرف بیوتین |
تولد تا 6 ماهگی | 5 میکروگرم |
7 تا 12 ماهگی | 6 میکروگرم |
کودکان 1 تا 3 سال | 8 میکروگرم |
کودکان 4 تا 8 سال | 12 میکروگرم |
کودکان 9 تا 13 سال | 20 میکروگرم |
نوجوانان 14 تا 18 سال | 25 میکروگرم |
بزرگسالان 19 سال به بالا | 30 میکروگرم |
دوران بارداری | 30 میکروگرم |
دوران شیردهی | 35 میکروگرم |
علائم و نشانه ها کمبود بیوتین
- ریزش مو یا آلوپسی
- بثورات پوسته پوسته و قرمز در اطراف چشم ها، بینی، دهان و اندام تناسلی
- افسردگی
- بی حالی
- توهمات
- بی حسی و گزگز در دست ها و پاها
- از دست دادن کنترل حرکات بدن که به عنوان آتاکسی شناخته می شود
- تشنج
- ضعف عملکرد سیستم ایمنی
- افزایش خطر ابتلا به عفونت های باکتریایی و قارچی
آیا میدانید
ویتامین B7 در غذاهای زیادی وجود دارد و باکتری های “مفید” روده نیز می توانند بیش از نیاز بدن، آن را سنتز کنند و به همین علت کمبود این ویتامین معمولاً نادر است.
چه کسانی بیشتر در معرض کمبود بیوتین قرار دارند
- زنان باردار
- نوزادانی که شیر مادرشان حاوی ویتامین B7 کافی نیست
- افرادی که به صورت طولانی مدت تغذیه وریدی داشته اند
- افراد مبتلا به بیماری التهابی روده یا سایر اختلالات دستگاه گوارش
- افرادی که سیگار می کشند
- کسانی که از داروهای صرع مانند فنوباربیتال، فنی توئین یا کاربامازپین استفاده می کنند
- افراد مبتلا به بیماری کبدی
- کمبود بیوتینیداز
کمبود بیوتینیداز چیست
کمبود بیوتینیداز یک اختلال متابولیک اتوزومال مغلوب است. در افراد مبتلا به این عارضه، بدن آنزیم لازم برای آزادسازی بیوتین از پروتئین های موجود در رژیم غذایی در طول هضم و یا از گردش پروتئین معمولی در سلول ها را، تولید نمی کند.
از هر 60,000 نوزاد یکی دچار کمبود شدید یا جزئی آنزیم بیوتینیداز است. در نوع شدید این اختلال، آنزیم مورد نظر کمتر از 10 درصد عملکرد طبیعی دارد و در نوع جزئی تر این عارضه، فعالیت طبیعی آنزیم بین 10 تا 30 درصد است.
غذاهای حاوی بیوتین
- جگر و قلوه
- زرده تخم مرغ
- ماهی قزل آلا
- پنیر چدار
- سیب زمینی شیرین
- تخمه آفتابگردان
- بادام زمینی
- مخمر
- سبوس گندم
- گوشت
- انواع صدف ها
- پنیر
- حبوبات، مانند سویا
- سبزی های برگ دار
- گل کلم
- قارچ
- آجیل
آیا میدانید
تخم مرغ خام حاوی گلیکوپروتئینی به نام آویدین است که از جذب بیوتین جلوگیری می کند.
سؤالات متداول
آیا بیوتین می تواند مضر باشد؟
برخی از مکمل ها حاوی 2500 میکروگرم بیوتین یا بیشتر هستند که به طور قابل توجهی بالاتر از دوز پیشنهادی برای اکثر بزرگسالان است. یکی از خطرات بالقوه مصرف دوزهای بالای آن، احتمال ایجاد اختلال در نتایج دقیق آزمایش خون است. در سال 2019، سازمان غذا و دارو ایالات متحده (FDA) هشدار داد که ویتامین B7 میتواند باعث شود تعداد تروپونین در آزمایش خون، کم نشان داده شود. کم بودن تروپونین یکی از شاخص های تشخیص مشکلات قلبی است.
برخی از گزارشها نیز نشان داده اند که مصرف دوزهای بالای ویتامین بی7 احتمال دارد باعث نتایج عجیبی در آزمایشهای تیروئید شود. توصیه می شود افراد مبتلا به بیماری تیروئید قبل از مصرف مکمل بیوتین با پزشک مشورت کنند.
فردی که دچار کمبود ویتایمن بی7 است به چه میزان بیوتین نیاز دارد؟
توصیه می شود افراد مبتلا به کمبود بیوتینیداز معمولاً با دوز 5 تا 20 میلی گرم در روز شروع کنند.
با این حال، کسانی که کمبود آنزیم بیوتینیداز ندارند ابتدا باید سعی کنند بیوتین کافی را از رژیم غذایی خود دریافت کنند، و سپس به سراغ مصرف مکمل بروند.
آیا بیوتین برای کلیه ها بی خطر است؟
هیچ مدرکی مبنی بر اینکه ویتامین B7 می تواند به طور مستقیم به کلیه ها آسیب برساند وجود ندارد. با این حال، تحقیقات اندکی وجود دارد که نشان میدهد بیوتین میتواند باعث نتایج غیر طبیعی در آزمایشات هورمونی، در افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی، شود.