آیا می دانید این موارد می تواند باعث آسیب کبدی شود؟
شکر
مصرف شکر زیاد می تواند باعث آسیب کبدی شود. کبد از یک نوع قند به نام فروکتوز برای تولید چربی استفاده می کند. مصرف زیاد شکر تصفیه شده و شربت ذرت با فروکتوز بالا، باعث تجمع چربی در کبد (جگر) می شود و ممکن است منجر به بیماری کبد شود. برخی مطالعات نشان می دهد که شکر می تواند به اندازه الکل برای کبد مضر باشد، حتی اگر اضافه وزن نداشته باشید. بنابراین حفظ سلامت کبد مستلزم محدود کردن خوراکی های حاوی قندهای اضافی مانند نوشابه ها، شیرینی ها و آب نبات است.

مکمل های گیاهی
حتی اگر روی برچسب محصولی کلمه “طبیعی یا ارگانیک” نوشته شده باشد باز هم به این معنا نیست که برای همه بی خطر است. به عنوان مثال، برخی از گیاهی به نام کاوا کاوا برای تعدیل علائم یائسگی استفاده می کنند، در حالیکه مطالعات نشان میدهد مصرف این گیاه مانع عملکرد صحیح کبد می شود! استفاده از گیاه کاوا کاوا که یک درختچه همیشه سبز بومی جزایر اقیانوس آرام است، میتواند منجر به هپاتیت و نارسایی کبد شود. به همین دلیل این استفتده از گیاه کاوا ماوا در بسیاری از کشورها ممنوع یا محدود شده است.
هشدار: همیشه قبل از مصرف هر گونه گیاه، داروی گیاهی و یا دمنوش های درمانی حتماً با پزشک مشورت کنید کنید تا از بی خطر بودن آنها مطمئن شوید.
اضافه وزن
سلول های کبدی از نواحی هستند که چربی های اضافی در آن تجمع می کنند. تجمع چربی در سلول های کبدی میتواند منجر به آسیب کبدی و بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) شود. این بیماری باعث تورم کبد شده و به مرور زمان بافت سالم آن با بافت اسکار (زخم) مانندی جایگزین می شود که به آن سیروز کبدی می گویند. میانسالان، افراد چاق و افراد مبتلا به دیابت، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی هستند. رژیم غذایی سالم و ورزش منظم از مهمترین کارهایی است که برای پیشگیری و توقف بیماری کبد چرب غیر الکلی می توانید انجام دهید.
مصرف بیش از حد مکمل های ویتامین A
بدن ما به ویتامین A نیاز دارد. ویتامین آیک ویتامین واحد نیست، بلکه مجموعه ای از ترکیباتی به نام رتینوئیدها است که به طور طبیعی در بدن انسان و برخی منابع غذایی وجود دارند. میوه ها و سبزیجات تازه، به ویژه آنهایی که قرمز، نارنجی و زرد هستند، منابع خوب ویتامین آ هستند. اگرچه ویتامین A نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی و بینایی دارد اما مصرف بیش از حد آن می تواند باعث آسیب کبدی شود. به طور معمول دریافت بیش از حد ویتامین آ از طریق منابع غذایی و رژیم غذایی، ممکن نیست اما مصرف مکمل هایی که حاوی دوزهای بالایی از ویتامین A هستند، بنابراین اگر فکر می کنید به مکمل ویتامین آ، نیاز دارید قبل از شروع مصرف، حتما با پزشک مشورت کنید زیرا احتمالاً متوجه می شوید که به آن نیاز ندارید.
نوشابه های گازدار
تحقیقات نشان می دهد افرادی که زیاد نوشابه می نوشند بیشتر در معرض ابتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) هستند. البته مطالعات ثابت نمی کنند که نوشابه های گازدار علت این بیماری است. با این حال حتی اگر محدود کردن مصرف این نوشیدنی ها به حفظ سلامت کبد کمک نکند، باز هم مزایای زیادی برای سلامتی شما خواهد داشت.
استامینوفن
استامینوفن یکی از معروفترین مسکن های بدون نسخه است اما این به معنای بی خطر بودن آن نیست. مصرف زیاد استامینوفن می تواند باعث آسیب کبدی شود. مثلاً خوردن یک قرص استامینوفن و سرماخوردگی می تواند به کبد آسیب بزند زیرا قرص های سرماخوردگی هم حاوی استامینوفن هستند.
چربی های ترانس
چربی های ترانس یا اسیدهای چرب ترانس، شکلی از چربی های غیر اشباع هستند. این چربی ها به صورت طبیعی در بعضی مواد غذایی مانند گوشت قرمز و لبنیات وجود دارد. نوع مصنوعی چربی های ترانس با افزودن هیدروژن به روغن تولید و در برخی غذاهای بسته بندی شده و محصولات آماده غذایی، استفاده می شود.
رژیم غذایی سرشار از چربی های ترانس احتمال افزایش وزن را افزایش می دهد و برای جگر مضر است. حتی محصولاتی که روی برچسب آنها میزان چربی ترانس، صفر درج شده است بازهم ممکن است حاوی مقدار کمی از آن باشند.
استفاده از سوزن مشترک
افرادی که به هر دلیلی از سوزن مشترک و استفاده شده برای تزریق استفاده می کنند به شدت در معرض آسیب کبدی هستند. این سوزن نیست که مشکل ساز می شود بلکه آنچه بر روی سوزن است و ممکن است غیرقابل دیدن باشد میتواند خطر آفرین باشد. هپاتیت C از طریق خون آلوده منتقل می شود. علائم این بیماری ممکن است حتی تا سال ها ظاهر نشود و فرد از بیماری خود باخبر نباشد.
الکل
احتمالاً می دانید که نوشیدن زیاد الکل برای کبد مضر است. نوشیدن الکل احتمال ابتلا به 7 نوع سرطان را به شدت افزایش میدهد از جمله سرطان کبد. هیچ الگوی بهتر یا بدتری برای نوشیدن و کم کردن خطر ابتلا به مشکلات و بیماری های نشای از الکل وجود ندارد. مهم ترین و اصلی ترین موضوع این است که چقدر می نوشید و هر چه بیشتر بنوشید، بیشتر در معرض خطر خواهید بود.