کدام غذاها برای آکنه های پوستی مضر و کدام غذاها مفید هستند؟
آکنه یک بیماری شایع پوستی است که به دلیل مسدود شدن منافذ پوست و فولیکول های مو ایجاد می شود. آکنه یک وضعیت التهابی است و غذاهایی که باعث افزایش التهاب در بدن می شوند ممکن است آن را بدتر کنند. در حالی که هیچ غذایی مستقیماً باعث ایجاد آکنه های پوستی نمی شود اما برخی غذاها می توانند به صورت غیر مستقیم باعث ایجاد آکنه و یا تشدید آن شوند مانند کافئین، شکلات، لبنیات و شکر.
غذاهایی نیز وجود دارند که خوردن آنها در بهبود آکنه های پوستی مؤثر هستند مانند سبزیجات، میوه ها، پروبیوتیک ها، پروتئین های بدون چربی و چربی های سالم.

آکنه چیست؟
آکنه یک بیماری شایع پوستی است که در آن منافذ پوست و فولیکول های مو مسدود می شوند. سبوم (چربی طبیعی پوست)، سلولهای مرده پوست و باکتریها منافذ پوست را مسدود کرده و ضایعات پوستی بنام جوش ایجاد می کنند.
عواملی که می توانند باعث آکنه های پوستی و یا تشدید آنها شوند عبارتند از:
- تولید بیش از حد سبوم
- تجمع سلول های مرده پوست
- رشد بیش از حد باکتری ها بر روی پوست
- تغییرات هورمونی
- سن
- استرس
- مصرف برخی داروها
- رژیم غذایی
غذاهایی که باعث ایجاد آکنه می شوند
اگرچه غذاها به طور خاص باعث ایجاد آکنه های پوستی نمی شوند، اما رفتارهای غذایی و الگوهای غذایی می توانند بر احتمال بروز آن تأثیر بگذارند. به طور کلی غذاهایی که شاخص گلیسمی بالایی دارند به صورت غیر مستقیم می توانند باعث ایجاد آکنه یا تشدید آنها شوند. غذاهایی که شاخص گلیسمی بالایی دارند، به سرعت باعث افزایش شدید سطح قند خون می شوند.
شکر
شکر باعث ایجاد التهاب در بدن می شود و التهاب نیز احتمال ایجاد آکنه را افزایش می دهد. به طور کلی کربوهیدرات های تصفیه شده باعث افزایش سطح قند خون و انسولین می شوند. بالا رفتن انسولین خون نه تنها برای پوست مضر است بلکه خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت و بیماری قلبی را افزایش میدهد.
تحقیقات نشان می دهد، افراد مبتلا به آکنه نسبت به سایر افراد، تمایل بیشتری به خوردن غذاهای شیرین دارند. همچنین افرادی که به طور مرتب غذاهای حاوی قند بالا یا چرب مصرف می کنند 54 درصد بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به آکنه های پوستی هستند.
نوشیدن نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه نیز خطر آکنه را تا 18% افزایش میدهد.
غذاهای فرآوری شده
رژیم غذایی غربی شامل غذاهای فرآوری شده با کالری، چربی و قند بالا است مانند فست فودها، تنقلات بسته بندی و نوشیدنی ها. تحقیقات نشان میدهد که خوردن زیاد غذاهای فرآوری شده مانند همبرگر، سیب زمینی سرخ کرده، ناگت مرغ، سوخاری و غیره، احتمال ابتلا به آکنه های پوستی را افزایش میدهد.
کافئین
کافئین محرکی است که مغز و سیستم عصبی را تحریک می کند و به رفع خستگی و افزایش هوشیاری کمک می کند. با این حال کافئین علاوه بر افزایش هوشیاری، باعث بالا رفتن پاسخ استرس بدن و ترشح بیشتر هورمون کورتیزول می شود. اگرچه استرس ممکن است به صورت مستقیم باعث ایجاد آکنه نشود، اما می تواند آن را تشدید کند. هورمون استرس که کورتیزول نام دارد، باعث میشود پوست چربی بیشتری تولید کند و در نتیجه منافذ پوستی مسدود و ضایعات پوستی جوش مانند یا همان آکنه ایجاد شود.
لبنیات
برخی تحقیقات نشان میدهند که خوردن محصولات لبنی از جمله شیر گاو، ماست و پنیر احتمال ایجاد آکنه های پوستی را افزایش میدهد. مطالعات نشان میدهد زنانی که روزانه شیر می نوشند بیشتر احتمال دارد دچار آکنه پوستی شوند.
شکلات
شکلات اغلب به عنوان محرک آکنه شناخته می شود، اما تحقیقات در این مورد نتایج متفاوتی داشته اند. در حال حاضر شواهد کافی برای تعیین اینکه آیا شکلات باعث آکنه می شود یا نه، وجود ندارد. با این حال، ممکن است خوردن شکلات روی سلول های پوست تأثیر گذاشته و رشد باکتری های روی پوست را افزایش دهد. باکتری هایی که روی پوست رشد می کنند می توانند منافذ را مسدود کرده و منجر به آکنه شوند.
حساسیت های غذایی
اگر بدن شما به برخی غذاها حساس است، مصرف آن غذاها می تواند باعث آکنه های پوستی شوند. آکنه یک بیماری التهابی است و زمانی اتفاق می افتد که منافذ پوست بسته و ملتهب شوند. حساسیت های غذایی نیز باعث ایجاد التهاب می شوند بنابراین می توانند باعث ایجاد یا تشدید آکنه شوند.
حساسیت غذایی چیست؟
حساسیت غذایی به این معناست که بدن فرد، نسبت به خوردن نوع خاصی از غذاها، بیش از حد واکنش نشان میدهد. هنگامی که این اتفاق می افتد، سیستم ایمنی غذا را به عنوان یک تهدید شناسایی کرده و واکنش حساسیت شدید برای حمله به آن از خود نشان میدهد. این فرآیند باعث افزایش میزان التهاب در بدن می شود و ممکن است پوست را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
غذاهایی که برای بهبود آکنه های پوستی مفیدند
همه غذاها تأثیر یکسانی بر آکنه ها ندارند. اگرچه خوردن برخی از غذاها می تواند باعث ایجاد و یا تشدید آکنه شوند، غذاهای دیگری نیز وجود دارند که برای درمان و بهبود آکنه مفید هستند.
این گروه از غذاها، شاخص گلیسمی پایینی دارند و خوردن آنها باعث افزایش قند خون و انسولین نمی شود. همین تأثیر حداقلی آنها بر قند خون است که از ایجاد التهاب و تولید چربی بیشتر در پوست (سبوم) جلوگیری می کند. خوراکی هایی مانند حبوبات، برخی میوه ها، سبزیجات و غلات کامل که شاخص گلیسمی پایینی دارند.
پروبیوتیک ها
پروبیوتیک ها باکتری ها و مخمرهای زنده ای هستند که به بهبود سلامت روده ها کمک می کنند. پروبیوتیک ها به تعادل باکتری ها در بدن کمک کرده و از رشد بیش از حد آن ها که می تواند باعث آکنه شود، جلوگیری می کنند.
غذاهای غنی از پروبیوتیک عبارتند از کفیر، ماست و غذاهای تخمیر شده مانند کیمچی.
اسیدهای چرب امگا 3
چربی های سالم مانند اسیدهای چرب امگا 3 التهاب بدن را کم می کنند و به همین دلیل برای بهبود آکنه های پوستی مفیدند. ماهی خال مخالی، ماهی قزل آلا، شاه ماهی، ساردین، دانه کتان، دانه چیا، گردو، سویا و زیتون برخی از منابع غنی امگا 3 هستند.
پروتئین بدون چربی
مصرف رژیم غذایی حاوی پروتئین بالا و قند پایین، پوست را شفاف تر کرده و احتمال ایجاد آکنه را کاهش میدهد. پروتئین های بدون چربی مانند سینه مرغ، گوشت سفید بوقلمون، لوبیا، عدس و سفیده تخم مرغ.