علل آکنه باسن چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد؟

اغلب آکنه باسن، به علل مختلفی از جمله فولیکولیت، کراتوز پیلاریس یا کورک ایجاد می شوند. برای درمان این مشکلات که موجب آکنه می شوند می توان از درمان های خانگی مانند کمپرس آب گرم، شوینده های حاوی بنزوئیل پراکسید و کرم های لایه بردار استفاده کرد. اگر درمان های خانگی مؤثر نبودند لازم است برای تشخیص قطعی و درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید.

آکنه باسن چیست؟

تصویر یک آکنه زیر ذره بین

پوست باسن مانند هر جای دیگری از بدن منافذ دارد. اگر این منافذ به هر دلیلی مسدود شوند، منجر به جوش می شوند. آکنه معمولی (آکنه ولگاریس) معمولا بر روی صورت ایجاد می شوند، اما گاهی اوقات ممکن است روی سینه، شانه ها، پشت و به ندرت در ناحیه باسن ظاهر شوند.

علل ایجاد آکنه باسن

مهم ترین علل ایجاد آکنه در ناحیه باسن عبارتند از :

  • فولیکولیت
  • کراتوز پیلاریس
  • درماتیت تماسی
  • کورک

فولیکولیت و آکنه باسن

فولیکول های ملتهب مو که به آن فولیکولیت می گویند شایع ترین علت جوش های قرمز و ملتهب روی باسن هستند.

فولیکول های مو تقریباً در تمام نواحی پوست از جمله روی باسن قرار دارند. اگر فولیکول مو تحریک شود، قرمز و متورم می شود. برجستگی های ملتهب ممکن است سر سفیدی را تشکیل دهند که شبیه آکنه هستند. این برجستگی ها گاهی با درد و خارش همراه هستند.

تقریباً در هر نقطه ای از پوست امکان ایجاد فولیکولیت وجود دارد. دلایل مختلفی باعث التهاب فولیکول های مو می شوند از جمله:

  • اصطکاک ناشی از پوشیدن لباس های تنگ
  • تعریق
  • پوشیدن لباس های زیری که رطوبت را در خود نگه میدارند مانند لباس هایی که از جنس نایلون یا پلی استر هستند.
  • آلوده شدن فولیکول های مو بوسیله باکتری هایی مانند استافیلوکوکوس اورئوس یا سودوموناس آئروژینوزا
  • استفاده از وان آب گرم

موارد خفیف فولیکولیت ممکن است بدون درمان بهبود یابد. با این حال، اگر جوش هایی دارید که از بین نمی روند یا بدتر می شوند، باید به پزشک مراجعه کنید.

کراتوز پیلاریس و آکنه باسن

کراتوز پیلاریس یک بیماری پوستی بسیار شایع است که باعث ایجاد برجستگی های کوچک، همرنگ پوست یا قرمز می شود. این برجستگی ها معمولاً ریز و زبر هستند.

تجمع پروتئینی که یک لایه محافظ روی سطح پوست ایجاد می کند (کراتین) در اطراف منافذ پوست، باعث ایجاد کراتوز پیلاریس می شود. اگرچه این برآمدگی ها آزاردهنده هستند اما کاملا بی خطر هستند.

این بیماری پوستی در بزرگسالان معمولاً در نواحی باسن، پشت بازوها و جلوی ران ها ایجاد می شود اما در کودکان اغلب روی گونه ها ظاهر می شود.

علت این بیماری مشخص نیست اما به نظر می رسد یک بیماری ارثی باشد و احتمال ابتلا به نوع شدید آن در دوران کودکی و نوجوانی بیشتر است. در دوران بارداری نیز احتمال تشدید این بیماری وجود دارد.

درماتیت تماسی و آکنه باسن

درماتیت تماسی یک واکنش پوستی است که بدلیل لمس ماده ای توسط پوست ایجاد می شود مانند مواد شوینده. درماتیت تماسی ابتدا شبیه برجستگی های قرمز رنگ هستند و رفته رفته به تاول های آبدار تبدیل می شوند. این برجستگی ها ممکن است باعث پوسته پوسته شدن پوست و زبری آن شوند.

کورک و آکنه باسن

عفونی شدن فولیکول های مو باعث ایجاد کورک ها می شوند. این برجستگی های پوستی در ابتدا کوچک و به سرعت تبدیل به جوش های بزرگ و دردناک می شوند.

کورک ها در هر جایی از بدن ایجاد می شوند و باسن یکی از شایع ترین نواحی ظاهر شدن آنها است. شایع ترین علت کورک، باکتری های استافیلوکوک هستند، اما باکتری هایی مانند استرپتوکوک یا سودوموناس نیز می توانند باعث ایجاد آن شوند.

روش های درمانی آکنه باسن

درمان های خانگی

  • کمپرس گرم

کمپرس گرم به رسیدن و تخلیه جوش ها کمک می کند. پس از تخلیه، درد کمتر و روند بهبودی سریعتر می شود.

  • شوینده های حاوی بنزوئیل پراکسید

اگر آکنه خفیف در ناحیه باسن دارید، می توانید از شوینده های حاوی بنزوئیل پراکسید استفاده کنید. شستشوی بدن با صابون های حاوی بنزوئیل پراکسید بهترین گزینه برای درمان خانگی آکنه باسن است.

بنزوئیل پراکسید برای برآمدگی های پوستی ملتهب مانند فولیکولیت نیز بهترین عملکرد را دارد.

  • کرم های لایه بردار پوست

جلوگیری از مسدود شدن فولیکول های مو یک راه درمانی و پیشگیری کننده است. لایه برداری منظم کلید اصلی داشتن یک پوست صاف و بدون فولیکولیت است. کرم های لایه بردار سرعت چرخش سلولی را افزایش می دهند و در عین حال پوست را مرطوب نگه می دارند. کرم های لایه بردار برای درمان بیماری کراتوز پیلاریس نیز بسیار مؤثر هستند.

  • کرم های بدون نسخه حاوی اسید گلیکولیک

اگر آکنه باسن خفیف باشد می توانید برای درمان از کرم‌های بدون نسخه حاوی اسید گلیکولیک، اسید لاکتیک یا اسید سالیسیلیک استتفاده کنید. در موارد شدیدتر، ممکن است به کرم‌های تجویزی حاوی ترتینوئین (یک شکل مصنوعی ویتامین A) نیاز باشد.

درمان پزشکی

اگر آکنه های باسن بسیار قرمز، متورم و دردناک باشند و درمان‌های خانگی مؤثر نباشد باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

اگر عفونت شدید عامل ایجاد آنها باشد به آنتی بیوتیک های موضعی یا خوراکی نیاز است.

اگر جوش ها بعد از چند روز بهبود نیافتند، ممکن است به تشخیص پزشک، نیاز به تخلیه عفونت (لانسینگ) با یک برش کوچک باشد. (هشدار: هرگز سعی نکنید خودتان این کار را انجام دهید)

اگر علت آن ها درماتیت تماسی باشد، داروهای موضعی کورتیکواستروئیدها یا در موارد شدیدتر، قرص های کورتیکواستروئید تجویز می شود.

پیشگیری

  • بعد از تعریق دوش بگیرید. عرق فولیکول های مو را تحریک و پوست را مستعد جوش میکند.
  • از پوشیدن لباس های عرقی خودداری کنید و در اسرع وقت دوش بگیرید.
  • لباس زیرهای نخی بپوشید.
  • پوست تان را به آرامی تمیز کنید. لایه برداری، فولیکول های ملتهب را تحریک می کند و باعث قرمزی و بزرگ شدن آکنه ها می شود. از شوینده های بدن یا کرم هایی که حاوی مواد صاف کننده پوست مانندآلفا هیدروکسی اسید هستند، برای لایه برداری پوست استفاده کنید.
  • برجستگی ها را فشار ندهید و نترکانید. این کار می تواند باعث پخش شدن عفونت و تشدید آن ها شود.
  • لباس های تنگ نپوشید. پوشیدن شلوارهای تنگ باعث تحریک بیشتر پوست می شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا