ضربان قلب در طول حمله قلبی چه تغییری می کند؟
- ضربان قلب چیست؟ | ضربان قلب در طول حمله قلبی
- در هنگام حمله قلبی چه اتفاقی برای قلب می افتد؟
- چگونه حمله قلبی بر فشار خون تأثیر می گذارد؟
- علائم حمله قلبی | عوامل خطر حمله قلبی
- رابطه ضربان قلب و احتمال حمله قلبی
- تأثیر داروها بر ضربان قلب
ضربان قلب چیست؟
ضربان قلب تعداد دفعاتی است که قلب در دقیقه میزند. ضربان قلب معمولی یا “سالم” در حالت استراحت برای بزرگسالان بین 60 تا 100 ضربه در دقیقه است. به طور کلی، هرچه ضربان کمتر باشد به این معناست که قلب به شکل کارآمدتری پمپاژ خون را انجام می دهد.
ضربان قلب می تواند نشان دهنده میزان بهبودی فرد، پس از یک حمله قلبی باشد. مطالعات نشان می دهد، افرادی که در دوره نقاهت پس از حمله قلبی، ضربان قلبشان بالای 80 است، بیشتر در معرض خطر مرگ ناشی از حمله قلبی هستند.
به گفته انجمن قلب آمریکا، داشتن ضربان قلب بالا، همیشه نشانه یا علامت حمله قلبی نیست.

ضربان قلب در طول حمله قلبی
تغییرات ضربان قلب در طول حمله قلبی غیرقابل پیش بینی است. ممکن است در طول حمله قلبی ضربان تغییر کند اما این یک اصل همیشگی نیست. انواع خاصی از انفارکتوس (سکته قلبی) عروق کرونر راست، می تواند بر سیستم های الکتریکی قلب (سیستم هدایتی قلب) تأثیر گذاشته و باعث کندی ضربان در طول حمله شوند. علاوه بر این، افرادی که داروهایی مانند مسدود کننده های بتا برای کاهش ضربان استفاده می کنند، در طول حمله قلبی ضربان قلبشان پایین تر از سایرین است. در مقابل، افرادی که دچار تاکی کاردی هستند یعنی قلبشان به طور غیر طبیعی سریع تر از دیگران می تپد، در طول حمله قلبی ضربانشان بالا می ماند.
در هنگام حمله قلبی چه اتفاقی برای قلب می افتد؟
در طول حمله قلبی، عضلات قلب خون کمتری دریافت می کنند. این اتفاق ممکن است بدلیل ناتوانی یک یا چند شریان در خونرسانی به قلب باشد و یا به این دلیل که مقدار اکسیژن مورد نیاز قلب بیشتر از مقدار اکسیژنی است که در اختیارش قرار می گیرد (کمبود اکسیژن).
انسداد و اسپاسم شریان هر دو می توانند جریان خون به قلب را محدود کنند. این کاهش در جریان خون می تواند در عرض چند دقیقه باعث آسیب به عضلات قلب شود.
کمبود اکسیژن منجر به تجزیه عضله قلب در سطح سلولی می شود. با ادامه یافتن کاهش سطح اکسیژن، این آسیب ادامه می یابد.
عواملی که بر میزان آسیبی که در طول حمله قلبی به بافت قلب وارد می شود، تأثیر می گذارند عبارت اند از:
- سرعت شروع درمان ( شروع سریعتر درمان و دریافت کمک پزشکی در کوتاه ترین زمان می تواند باعث کاهش آسیب های وارده به قلب شود)
- مدت زمان مسدود ماندن جریان خون
- اندازه ناحیه ای که انسداد روی آن تأثیر می گذارد
از آنجایی که عضله قلب نمی تواند به راحتی خود را بازسازی کند، قلب پس از حمله، با تشکیل بافت اسکار بهبود می یابد. قسمت هایی از بافت قلب که تحت تأثیر از دست دادن اکسیژن قرار نگرفته است، ممکن است در طول زمان بزرگتر شوند که منجر به تغییر شکل قلب می شود.
چگونه حمله قلبی بر فشار خون تأثیر می گذارد؟
فشار خون نیرویی است که خون هنگام گردش به دیواره های داخلی شریان ها وارد می کند. همانطور که تغییرات ضربان قلب در طول حمله قلبی غیرقابل پیش بینی است، تغییرات فشار خون نیز قابل پیش بینی نیست. ممکن است حمله قلبی باعث آسیب دیدن ماهیچه های قلب شود. در اینصورت قلب نمی تواند با همان شدت سابق خون را پمپاژ کند و فشار خون کاهش می یابد.
علاوه براین حمله قلبی ممکن است منجر به ایجاد پاسخی از سوی سیستم عصبی پاراسمپاتیک شود که باعث می شود قلب و بقیه بدن آرام شوند در حالی که قلب در حال تلاش برای حفظ گردش خون است. این فرآیند می تواند باعث کاهش فشار خون شود.
علائم حمله قلبی
اگرچه ضربان قلب سریع یکی از علائم احتمالی حمله قلبی است اما تنها نشانه نیست. شایع ترین علائم حمله قلبی عبارتند از:
- درد قفسه سینه که ممکن است مانند درد شدید، سفتی یا فشار روی قفسه سینه باشد
- درد در یک یا هر دو بازو، قفسه سینه، کمر، گردن و فک
- عرق سرد
- تنگی نفس
- حالت تهوع
- سبکی سر
اگر خودتان یا یکی از اطرافیانتان این علائم را دارد سریعاً با اورژانس (115) تماس بگیرید. هر چقدر حمله قلبی سریعتر تشخیص داده شود و درمان سریعتر انجام شود، آسیب کمتری به قلب وارد می شود.
عوامل خطر حمله قلبی
سه عامل اصلی خطر حمله قلبی، فشار خون بالا، کلسترول بالا و کشیدن سیگار هستند. برخی عوامل دیگر نیز ریسک حمله قلبی را بالا می برند اما نه به میزان سه عامل قبلی. سایر عوامل خطر عبارت اند از:
- بالا رفتن سن
- چاقی
- دیابت
- سابقه خانوادگی بیماری قلبی
- سابقه شخصی بیماری قلبی یا سکته مغزی
- ضربان قلب
رابطه ضربان قلب و احتمال حمله قلبی
به نظر می رسد که ضربان قلب در حالت استراحت فرد، یکی از عوامل پیش بینی کننده احتمال خطر حمله قلبی است.
افرادی که به طور مداوم ضربان قلبشان کمتر از 60 ضربه در دقیقه است و یا بیشتر از 100 ضربه در دقیقه است، باید برای ارزیابی وضعیت سلامت قلب به پزشک مراجعه کنند.
ورزش منظم می تواند به کاهش ضربان در حالت استراحت و بهبود ظرفیت هوازی کمک کند. برخی از ورزش هایی که می توانند سلامت قلب را بهبود ببخشند عبارتند از:
- پیاده روی سریع یا دویدن
- شنا كردن
- دوچرخه سواری
- سایر فعالیت های هوازی
تأثیر داروها بر ضربان قلب
برخی از داروها می توانند بر تعداد ضربان قلب در طول حمله قلبی تأثیر بگذارند یا به جلوگیری از وقوع حمله قلبی کمک کنند از جمله :
- مسدود کننده های بتا. این داروها اثرات آدرنالین را مسدود می کنند و به کاهش ضربان قلب کمک می کنند.
- نیترات ها (گشادکننده های عروق). این داروها با شل کردن و گشاد کردن شریان ها به بالا نگه داشتن جریان خون کمک می کنند.
- داروهای ضد پلاکتی. این نوع داروها به جلوگیری از تشکیل لخته های خونی خطرناک کمک میکنند.
- داروهای ضد انعقاد. همانند داروهای ضد پلاکتی، این داروها نیز به جلوگیری از تشکیل لخته کمک می کنند، اما به روشی متفاوت.
- مسدود کننده های کانال کلسیم. این داروها با کاهش فشار خون، به درمان ریتم غیر طبیعی قلب کمک میکنند.