داروهای ضدافسردگی و افزایش وزن: آنچه باید بدانید
آیا مصرف داروهای ضدافسردگی باعث افزایش وزن میشود؟ این سوالی است که ذهن بسیاری از کسانی که این داروها را مصرف می کنند یا قصد مصرف آنها را دارند، مشغول کرده است. اما پاسخ به این سؤال که آیا داروهای ضدافسردگی و افزایش وزن با هم مرتبط هستند، یک “بله” یا “خیر” قطعی نیست. اگرچه افزایش وزن جزئی، چه به دلیل مصرف دارو و چه به دلیل تغییر عاداتی که با مصرف داروهای ضد افسردگی ایجاد می شود، تا حدودی رایج است اما این افزایش وزن به عوامل دیگری هم بستگی دارد.

رابطه داروهای ضدافسردگی و افزایش وزن
پژوهش ها نشان میدهد افزایش وزن یکی از عوارض جانبی رایج مصرف داروهای ضد افسردگی است؛ اما این افزایش وزن جزئی است. بیشتر افراد در عرض 2 سال پس از شروع مصرف دارو، تنها حدود 1.5 کیلو وزن اضافه می کنند.
با این حال بیمارانی نیز هستند که پس از مصرف داروهای ضدافسردگی افزایش وزن بیشتری دارند.
پزشکان توصیه می کنند به جای نگرانی در مورد تأثیر داروها بر وزن، بر تأثیر آنها در رفع علائم متمرکز باشید.
هشدار
اگر متوجه شدید با مصرف داروی ضد افسردگی دچار افزایش وزن سریع و زیادی شده اید، مثلا 2.5 کیلو در عرض یک هفته، لازم است این موضوع را با پزشکتان مطرح کنید.
علت این افزایش وزن چیست؟
پاسخ روشنی برای اینکه چرا برخی با شروع مصرف داروهای ضد افسردگی شاهد افزایش وزن هستند، وجود ندارد.
تحقیقات نشان میدهد که بعضی از انواع داروهای ضد افسردگی، بیشتر باعث افزایش وزن می شوند مانند داورهای مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSR ها).
دارو تنها عامل افزایش وزن در افرادی که به دلیل افسردگی داور مصرف می کنند، نیست. شرایط سلامت روان اغلب بر اشتها تأثیر میگذارند. افسردگی و اضطراب الگوهای غذایی را تغییر می دهند و بسته به نحوه واکنش فرد، می تواند منجر به کاهش یا افزایش وزن شود.
اگر فرد قبل از شروع درمان دچار کم وزنی باشد، افزایش وزنی که با مصرف داروی ضد افسردگی ایجاد میشود، ممکن است صرفاً نشانهای از بهبود اشتها باشد. معمولاً با بهتر شدن خلق و خو، اشتها بیشتر می شود و این نشان میدهد که درمان مؤثر است.
داروهای ضد افسردگی که ممکن است باعث افزایش وزن شوند
داورهای مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSR ها) :
سرترالین و فلوکستین : به طور متوسط افرادی که سرترالین و فلوکستین مصرف می کنند در عرض 24 ماه، 1.5 تا 2 کیلو چاق تر می شوند.
اسیتالوپرام وپاروکستین : میانگین افزایش وزن و احتمال افزایش وزن بیش از حد در افرادی که اسیتالوپرام وپاروکستین مصرف میکنند، بیشتر است.
داورهای مهارکننده بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین (SNRI ها) :
دولوکستین: مصرف دولوکستین در مقایسه با سایر داروهای ضدافسردگی، می تواند باعث افزایش وزن بیشتری شود.
آیا میدانید
داوری ضد افسردگی بوپروپیون که از دسته داروهای مهارکننده بازجذب نوراپی نفرین و دوپامین (NDRI ها) است، در جهت عکس عمل کرده و باعث کاهش وزن می شود.
چگونه از افزایش وزن ناشی از مصرف داروها جلوگیری کنیم
- رژیم غذایی سالمتری داشته باشید
- به طور منظم ورزش کنید
- خواب کافی داشته باشید