شیر مادر چه طعمی دارد؟

آیا تا به حال از خود پرسیده­ اید که طعم شیر مادر چگونه است؟ چرا نوزادان آن را دوست دارند؟ و یا چرا تغذیه شدن با این شیر برای نوزادان تا این حد اهمیت دارد؟ علم پاسخ این سؤال­ ها را به شما میدهد. در ادامه به بررسی مواد مغذی موجود در شیر مادر و تأثیر سبک زندگی بر طعم آن می‌پردازیم.

طعم شیر مادر چگونه است؟

تصویر مادری در حال شیر دادن به فرزندش. طعم شیر مادر

طعم شیر مادر ممکن از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. بسته به زمان روز آبکی­ تر یا خامه­ ای­ تر باشد و تحت تأثیر رژیم غذایی مادر طعم، بو و ظاهری متفاوت داشته باشد.

طعم شیر انسان با شیر گاو کاملا متفاوت است. اگرچه هر دو شیر دارای اجزای مشابهی از جمله قند شیر(لاکتوز) هستند. نتایج مطالعه ­ای در سال 2016 ،نشان داد که شیر گاو حاوی چربی، مواد معدنی و پروتئین بیشتری است. شیر انسان علاوه بر این مواد مغذی حاوی آنتی بادی­ ها، سلول­ های بنیادی، آنزیم­ ها و هورمون­ هایی است که برای نیازهای اولین سال زندگی کودک لازم است.

شیر انسان حدود 5/3 تا 5/4 درصد چربی دارد و نسبت به شیرهای موجود در فروشگاه­ ها خامه ای تر است. همانند سایر شیرها در صورت رها شدن در محیط فاسد شده و بوی گندیدگی و طعم تلخی میگیرد. علاوه بر این شرایط نگهداری، از جمله انجماد و یخ زدایی آن، می­تواند ترکیب ویتامین و مواد معدنی شیر را تغییر داده و بر طعم آن تأثیر بگذارد.

چه عواملی بر طعم آن تأثیر می­ گذارد؟

بدن مادر شیر را از منابع غذایی دریافت و متناسب با نیاز نوزاد تولید می­­کند. سلول­ های زنده را در شیر قرار می­دهد تا به کودک منتقل شود. اینکه دقیقاً چه مواد مغذی و سلولی به شیر منتقل می­شود بستگی به نیازهای نوزاد در حین رشد دارد، به خصوص در شش هفته اول زندگی.

اولین شیر بعد از تولد نوزاد آغوز نامیده می­شود که بسیار منحصر به فرد است. حجم آن کم، اما بسیار مقوی است و برای نوزادان ضروری است. شیر آغوز قند بسیار کمی دارد اما دارای اجزای مرتبط با ساخت سیستم ایمنی از جمله ایمونوگلوبولین A  است که نوعی آنتی بادی است. پس ازآغوز، حدود یک یا دو هفته از عمر نوزاد، شیری به نام “شیر انتقالی” می ­آید که قند و الکترولیت بیشتری دارد.

پس از حدود چهار تا شش هفته، شیر مادر به عنوان “شیر بالغ” شناخته می­شود و ترکیب مواد مغذی آن، از جمله قند، چربی، ویتامین­ها و مواد معدنی، تا زمانی که نوزاد به دوران کودکی برسد، نسبتا ثابت می­ماند. با این حال، شیر بالغ می­تواند تحت تأثیر تغییرات زندگی روزمره مادر قرار گیرد.

  • اگر فردی سرماخورده باشد، آنتی‌بادی‌هایی که بدنش می‌سازد در شیرش نیز وجود دارد.
  • زمان شیردهی نیز می‌تواند شیر فرد را تغییر دهد، بعنوان مثال شیر مادر در هنگام غروب حاوی ملاتونین، هورمونی که به تنظیم خواب نوزاد کمک می‌کند، است.
  • حتی در یک بار شیردهی نیز تغییراتی در شیر ایجاد می­شود. شیری که در ابتدای هربار شیردهی از پستان مادر خارج می­شود شیر پیشین نام دارد که رقیق و آبکی است و برای رفع تشنگی نوزاد است. به دنبال آن شیر پسین خارج می­شود که دو تا سه برابر نسبت به شیر قبلی چرب­تر است.

آیا سبک زندگی بر طعم شیر مادر تأثیر می گذارد؟

اجزای تشکیل­ دهنده شیر و طعم آن می­تواند تحت تأثیر فعالیت بدنی، رژیم غذایی و عادات فردی مانند سیگار کشیدن و نوشیدن قرار گیرد. طعم­ های قوی مانند سیر، نعناع یا فلفل، یا وعده­ های غذایی سرشار از شکر یا نمک نیز می­توانند طعم آن را تغییر دهند.

برخی از مواد نیز به گونه ای دیگر بر شیر مادر تأثیر می گذارند. نتایج مطالعه­ ای که در سال 2016  نشان داد که زنجبیل می­تواند میزان تولید شیر را افزایش دهد و مصرف سیر، نوزادان را به نوشیدن شیر بیشتر تشویق می­کند. واقعیت این است که هر ماده ­ای که مادر می­خورد یا بگونه دیگری استفاده می­کند مانند الکل، نیکوتین و کافئین می­تواند در شیرش رسوب ­کند و طعم آن را تغییر دهد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا