عوارض روشهای پیشگیری از بارداری

برای افرادی که نمی خواهند باردار شوند، روش های مختلفی برای پیشگیری از حاملگی وجود دارد مانند استفاده از کاندوم، قرص های جلوگیری، IUD، ایمپلنت ضد بارداری، وازکتومی(برای مردان) و بستن لوله های رحم. انتخاب هر کدام از این روش ها ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشند. دانستن عوارض روشهای پیشگیری از بارداری، کمک می کند از آنچه ممکن است تجربه کنید، آگاه باشید.

عوارض روشهای پیشگیری از بارداری

زن جوانی در حال فکر کردن به عوارض روشهای پیشگیری از بارداری
  1. سردرد

یکی از رایج ترین روش های پیشگیری از بارداری، مصرف قرص های ضد بارداری است. قرص های ضد بارداری ترکیبی، حاوی استروژن و پروژسترون هستند و قرص های دیگر تنها حاوی پروژسترون هستند. گزارش ها نشان میدهد بسیاری از زنانی که از این قرص ها به مدت 2 تا 3 ماه استفاده می کنند دچار سردرد می شوند. به طور کلی روش های هورمونی پیشگیری از بارداری مانند قرص ها، دستگاه‌های داخل رحمی (IUD)، چسب های ضد بارداری و ایمپلنت ضد بارداری نیز می‌توانند باعث سردرد شوند.

  1. حالت تهوع

یکی دیگر از عوارض روشهای پیگشیری از بارداری هورمونی، حالت تهوع است. علت آن نیز تغییرات هورمونی است که در اثر استفاده از این روش ها در بدن اتفاق می افتد. بسیاری از کسانی که از قرص‌های ضدبارداری ترکیبی، قرص‌های ضدبارداری حاوی پروژسترون، چسب، حلقه پیشگیری از بارداری و به اصطلاح قرص‌های صبح بعد استفاده می کنند، حالت هوع را تجربه می کنند.

  1. حساس شدن سینه ها

روش های پیشگیری هورمونی از آزاد شدن تخمک جلوگیری می کنند و با ایجاد تغییرات دیگری در بدن به جلوگیری از بارداری کمک می‌کنند. این تغییرات هورمونی می تواند باعث حساس شدن سینه ها شود که معمولاً در عرض 3 تا 5 ماه از بین می رود.

  1. تغییرات در چرخه قاعدگی(پریود)

یکی دیگر از عوارض روشهای پیشگیری از بارداری خوراکی مانند قرص ها، تغییرات در خونریزی در طول چرخه قاعدگی است.  ممکن است مقدار خونریزی کم تر یا زیادتر از قبل شود و یا دچار خونریزی ناگهانی یا لکه بینی بین دوره های قاعدگی شوید. اگر این شرایط برای چند ماه و به صورت متوالی ادامه یافت حتما به باید به پزشک مراجعه کنید تا مشخص شود که آیا این تغییرات یک عارضه جانبی طبیعی است یا علت آن چیز دیگری است.

  1. گرفتگی عضلات

برخی از زنانی که از IUD استفاده می‌کنند (آی‌یو‌دی هورمونی و غیرهورمونی) دچار گرفتگی عضلات می‌شوند. معمولاً پس از قرار گرفتن IUD در بدن، دچار کمر درد می شوید اما این عارضه پس از گذشت چند روز و عادت کردن بدن به آن، از بین می رود. چناچه پس از گذشت چند روز همچنان درد ادامه داشت، حتما به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید آی یو دی در جای درستی قرار گرفته است.

  1. آکنه

یکی دیگر از عوارض روشهای پیشگیری از بارداری، آکنه است. این عارضه معمولاً در اثر کاشت ایمپلنت ها هورمونی در زیر پوست ایجاد می شود .ایمپلنت های هورمونی، یک میله نازک، کوچک و انعطاف پذیراست که در پوست قسمت داخلی بالای بازو توسط پزشک قرار داده می شود. این ایمپلنت ها تا 3 سال اثربخشی دارند و از مؤثرترین روش های جلوگیری از بارداری برگشت پذیر هستند.

  1. تغییرات خلقی

هورمون‌ های بکار رفته در حلقه ضد بارداری، مانع از آزاد شدن تخمک از تخمدان ها می شوند و با غلیظ کردن مخاط دهانه رحم، مانع رسیدن اسپرم به تخمک می شوند. این تغییرات می تواند باعث ناراحتی، ترشح و تغییرات خلقی شود.

  1. تغییرات وزنی

اکثر روش های جلوگیری از حاملگی، باعث افزایش وزن نمی شود بجز تزریق. مطالعات نشان می‌دهد که استفاده از روش های تزریقی هورمونی برای پیگشیری از بارداری، می تواند باعث افزایش وزن و چربی شود.

  1. آلرژی های پوستی

آلرژی های پوستی از دیگر عوارض روشهای پیشگیری از بارداری است. استفاده از کاندوم در افرادی که به لاتکس حساسیت دارند ممکن است باعث واکنش های آلرژیک شود. چسب های ضد بارداری،حلقه واژینال، اسفنج و کلاهک دهانه رحم با اسپرم کش نیز می توانند باعث تحریک و ناراحتی های پوستی شوند. اسپرم کش ماده ای شیمیایی است که اسپرم را خنثی می کند.

  1. عوارض جانبی ناشی از مصرف سیگار و قرص

اگر سیگار می کشید و از قرص های ضد بارداری نیز استفاده می کند در معرض عوارض جدی و خطرناکی قرار دارید. همچنین در صورتیکه مشکلات سلامتی مانند دیابت، سرطان سینه، اختلالات لخته شدن خون، فشار خون بالا، مشکلات قلبی یا عروق خونی، بیماری کبد یا کیسه صفرا دارید نیز از قرص های ضد بارداری استفاده نکنید. این قرص ها حاوی استروژن هستند و ممکن است عوارض جانبی جدی و خطرناکی برای شما داشته باشند.

  1. سایر عوارض جانبی

استفاده از تزریق هورمون برای جلوگیری از باردار شدن می تواند باعث کبودی پوست و ایجاد یک فرورفتگی دائمی در پوست شود.

خیسی واژن، خستگی، عفونت‌های دستگاه ادراری، درد ناشی از جراحی بستن لوله‌های رحم یا وازکتومی و حتی افسردگی از دیگر عوارض روشهای پیشگیری از بارداری هستند.

عوارض جانبی خوب روش های پیشگیری از بارداری

قرص های ضد بارداری حاوی هورمون هستند که ممکن است احتمال ابتلا به انواع خاصی از سرطان از جمله سرطان روده بزرگ، آندومتر و تخمدان را کاهش دهند. از دیگر عوارض جانبی اما خوب استفاده از قرص های ضد بارداری می توان به موارد زیر اسشاره کرد:

  • کاهش پریود های سنگین و دردناک
  • کاهش گرفتگی های عضلانی
  • کاهش کیست های تخمدان ها و سینه ها
  • پیشگیری از نازک شدن استخوان ها (پوکی استخوان)
  • جلوگیری از کم خونی ناشی از کمبود آهن

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا