9 توصیه برای ترک موفقیت آمیز سیگار
آمارها نشان میدهند که به طور متوسط افراد سیگاری 10 سال زودتر از افراد غیر سیگاری می میرند. سازمان بهداشت جهانی (WHO) نیز در سال 2020 اعلام کرد، خطر ابتلا به علائم شدید کووید-19 و مرگ ناشی از آن در میان افراد سیگاری در مقایسه با افراد غیر سیگاری بسیار بیشتر است. نکات مختلفی می تواند به فرد در ترک سیگار کمک کند. درمان جایگزین نیکوتین (NRT)، داروهایی مانند وارنیکلین، سیگارهای الکترونیکی، لوبلیا و تای چی از جمله روش های مؤثری هستند که می توانند به فرد در ترک موفقیت آمیز سیگار کمک کنند.

اگرچه ارتباط میان بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان، بیماری قلبی، سکته مغزی و بیماری های ریوی با استعمال سیگار تأیید شده است اما همچنان تعداد افرادی که سیگار می کشند رو به افزایش است. دلیل اصلی این امر نیکوتین سیگار است که یک ماده اعتیادآور است و از بین بردن عادت مصرف آن نسبتاً دشوار است. خوشبختانه تحقیقات نشان می دهد که با رویکرد صحیح میتوان این روال ناسالم را تغییر داد و یک بار برای همیشه سیگار را ترک کرد.
راهبردهایی برای ترک موفقیت آمیز سیگار
داروی وارنیکلین برای ترک موفقیت آمیز سیگار
معمولاً پزشکان وارنیکلین (Varenicline) را برای افرادی که مایل به ترک سیگار هستند، تجویز می کنند. وارنیکلین با مسدود کردن گیرنده های نیکوتین در مغز، باعث کاهش هوس نیکوتین و اثرات ترک آن می شود.
در حال حاضر استفاده حداقل 12 هفته ای از این دارو برای ترک سیگار به عنوان اولین درمان برای ترک موفقیت آمیز سیگار توصیه می شود. این درمان بهتر از شروع با چسب های نیکوتین، سیگارهای الکترونیکی و سایر داروها است. با این حال، برخی پزشکان استفاده از چسب های نیکوتین را در کنار این دارو تجویز میکنند.
وارنیکلین باعث آزاد شدن دوپامین در مغز می شود که به فرد احساس خوبی می دهد. نیکوتین نیز همین اثر را القا می کند، اما اثرات رضایت بخش نیکوتین مدت زیادی دوام نمی آورد و باعث می شود که فرد مجدداً هوس سیگار کشیدن کند. به همین دلیل، زمانی که افراد سعی می کنند سیگار را ترک کنند، اغلب افسردگی و اضطراب را تجربه می کنند.
آیا میدانید
پزشکان اغلب پچ های نیکوتین یا داروهای ضد افسردگی را به همراه وارنیکلین برای جلوگیری از تغییررات خلقی (بدخلقی) تجویز می کنند.
درمان جایگزین نیکوتین (NRT) برای ترک موفقیت آمیز سیگار
نیکوتین موجود در سیگار باعث ایجاد وابستگی میشود و به همین دلیل افراد هنگام تلاش برای ترک سیگار علائم ناخوشایندی را تجربه می کنند. درمان جایگزین نیکوتین (NRT) سطح پایینی از نیکوتین را بدون سایر مواد شیمیایی سمی موجود در دود تنباکو به بدن می رساند. این موضوع می تواند به کاهش برخی از علائم ترک نیکوتین کمک کند. علائمی مانند:
- هوس های شدید برای سیگار کشیدن
- حالت تهوع
- گزگز دست و پا
- بی خوابی
- نوسانات خلقی
- مشکل در تمرکز
در حال حاضر درمان جایگزین نیکوتین به اشکال مختلفی در بازار موجود است مانند چسب، آدامس، اسپری، اسپری های استنشاقی و پاستیل. این محصولات را می توان بدون نسخه از داروخانه تهیه کرد.
اسپری های استنشاقی، آدامسها، پاستیل ها و اسپریها به سرعت عمل میکنند، اما اثر آنها فقط مدت کوتاهی دوام میآورد. این درمان ها می توانند به تسکین هوس های شدید کمک کنند.
دستورالعملهای کنونی استفاده از وارنیکلین را به عنوان اولین گزینه برای ترک سیگار توصیه میکند، اما بیان میکنند که استفاده از چسبهای نیکوتین در کنار این درمان نیز میتواند کمک کند.
داروی بوپروپیون برای ترک موفقیت آمیز سیگار
بوپروپیون یک داروی ضد افسردگی است که می تواند به ترک سیگار کمک کند. این دارو همانند وارنیکلین، علائم کمبود دوپامین ناشی از ترک نیکوتین را کاهش می دهد. در نتیجه، فرد در هنگام ترک سیگار، تحریکپذیری و مشکلات تمرکزی کمتری را تجربه می کند.
آیا میدانید
پزشکان از سال 2020 استفاده از وارنیکلین را به جای بوپروپیون توصیه می کنند، زیرا مؤثرتر است.
سیگارهای الکترونیکی برای ترک موفقیت آمیز سیگار
برخی تحقیقات نشان می دهند که سیگارهای الکترونیکی می توانند به ترک سیگار کمک کنند زیرا از طریق آنها، به تدریج میزان نیکوتین مایع الکترونیکی را می توان کاهش داد.
با این حال، سیگارهای الکترونیکی ممکن است خطرات دیگری داشته باشند. به همین دلیل در دستورالعملهای فعلی از پزشکان میخواهد تا وارنیکلین یا NRT را به جای سیگارهای الکترونیکی تجویز کنند.
رفتار درمانی شناختی برای ترک موفقیت آمیز سیگار
رفتار درمانی شناختی (CBT) روشی برای مشاوره یا گفتار درمانی است که به افراد کمک می کند تا عادت های غیر مفید خود را تغییر دهند.
مطالعهای در سال 2008 بر روی 304 فرد سیگاری بزرگسال که 20 هفته تحت درمان رفتار درمانی شناختی قرار گرفتند نشان داد که این رویکرد در تشویق پرهیز طولانی مدت مؤثر است.
در سال 2019، افرادی که تحت این درمان قرار گرفتند، پس از ترک سیگار، میزان افسردگی کمتری را تجربه کردند و احتمال ترک سیگار بعد از 3، 6 و 12 ماه در آنها بیشتر بود.
محققان امیدوارند که این درمان در تقویت پرهیز، کاهش خطر عود و مدیریت تغییرات خلقی که می تواند با ترک سیگار روی دهد، موفق باشد.
هیپنوتیزم درمانی و طب سوزنی برای ترک موفقیت آمیز سیگار
برخی از افراد از هیپنوتیزم درمانی یا طب سوزنی برای کمک به ترک سیگار استفاده می کنند. برخی مطالعات نشان میدهند که این روش ها می توانند پرهیز از سیگار کشیدن را افزایش دهند اما برای تأیید این نتایج، نیاز به تحقیقات بیشتری است.
لوبلیا (تنباکو هندی) برای ترک موفقیت آمیز سیگار
شواهد نشان می دهد که لوبلیا – که به آن تنباکو هندی نیز می گویند – می تواند به افراد در ترک سیگار کمک کند.
دانشمندان معتقدند لوبلین، ماده فعال در گیاه لوبلیا، به همان گیرنده هایی که در مغز که نیکوتین به آنها متصل می شوند، وصل می شوند. این امر باعث آزاد شدن دوپامین می شود و به کاهش تغییرات خلقی و هوس هایی که هنگام ترک سیگار رخ می دهد کمک می کند.
علاوه براین لوبلیا به پاکسازی مخاط اضافی از دستگاه تنفسی، از جمله گلو، ریهها و لولههای برونش که افراد سیگاری معمولاً هنگام ترک سیگار تجربه میکنند، کمک میکند. با این حال، برای تأیید قطعی این موضوع به مطالعات بیشتری نیاز است.
مصرف ویتامین B و C برای ترک موفقیت آمیز سیگار
مطالعات مختلف نشان می دهد که افراد سیگاری در مقایسه با افراد غیر سیگاری دارای غلظت کمتری از ویتامین های B و C در خون خود هستند.
افراد سیگاری اغلب استرس را به عنوان یکی از محرک های افزایش میل به سیگار بیان می کنند. ویتامین های گروه B به عنوان ویتامین های «ضد استرس» شناخته می شوند که می توانند به تعادل خلق و خوی کمک کنند.
ویتامین C نیز یک آنتی اکسیدان قوی است که به محافظت از ریه ها در برابر استرس اکسیداتیو که دود سیگار ایجاد میکند، کمک میکند.
انجام تای چی برای ترک موفقیت آمیز سیگار
مطالعه ای در سال 2013 نشان داد که تمرین تای چی ممکن است روشی مؤثر برای کمک به افراد در ترک سیگار یا کاهش عادت سیگار کشیدن باشد. همچنین می تواند به بهبود فشار خون و کاهش استرس کمک کند.
انجام تمرینهای ذهن و بدن، مانند یوگا و مدیتیشن، نیز برای افرادی که میخواهند سیگار را ترک کنند، مؤثر است.